"Гроклін - Карпати" - 6 років в Україні. Надійний партнер.

У грудні 2001 року в Ужгороді відбулася важлива для міста подія – сюди прийшла потужна польська компанія „Інтер Гроклін Авто”, аби вкласти інвестиції в створення виробничого підприємства з пошиття верху автомобільних сидінь для відомих автоконцернів світу. Як це відбувалося та як живе підприємство нині розповів присутнім на ярмарку вакансій швачка заступник директора з питань інвестицій ТОВ „Гроклін – Карпати” Микола Компанієць організований Ужгородським міським центром зайнятості.

 

– Микола Михайлович від імені усього колективу подякував працівникам центру зайнятості за те, що з першого дня існування „Гроклін–Карпат” співпрацює з ними.

Як у Польщі, так і в Україні прихід інвестора – це добра перспектива розвитку для району, міста чи області, бо відомо, що інвестор власним коштом і на свій особистий ризик створює для себе бізнес, а для регіону – нові робочі місця, розвиває інфраструктуру та сплачує податки до місцевого і державного бюджетів. А щодо адаптації польської фірми в українських реаліях, то пройшла вона, на мою думку, успішно. Читачі самі можуть судити про це хоча би з таких цифр: статутний фонд підприємства на 1 січня 2008 року становив 133 млн. грн., за 2007-й сумарно сплачено податків і обов’язкових платежів на 2 млн. 250 тис. грн., фонд заробітної плати минулоріч становив 15 млн. 450 тис. грн., а середня заробітна плата на сьогодні – в межах 1500 гривень. На 4,5 гектарах землі збудовано 30 тис. квадратних метрів виробничих приміщень європейського зразка із сучасним швейним обладнанням. Нині на новостворених робочих місцях працює 1300 осіб, і це при тому, що фактичне виробництво розпочалося з січня 2004 року, після здачі фабрики в експлуатацію. Практично, ставши лідером з оплати праці в галузі легкої промисловості на Закарпатті, підприємство примусило швейників-конкурентів піднімати зарплату своїм фахівцям, аби їх утримати. Від цього виграли і працівники галузі, і місто загалом, бо збільшуються відрахування від заробітної плати, за рахунок яких серед іншого фінансуються й пенсіонери та бюджетники.

Життя показало, що мало людей загітувати, працевлаштувати й навчити, потрібно ще створити такі умови праці й атмосферу в колективі, щоб у хорошого працівника не з’являлася навіть думка про звільнення з метою пошуку кращої роботи. Польські спеціалісти, котрі опікуються виробничим процесом, перенесли з Польщі свою модель організації і мотивації праці, але змушені постійно коригувати та адаптувати до українських умов з урахуванням національної ментальності та звичаїв.

Дуже важливо, аби у великому колективі, який постійно зростає, не залишилися поза увагою та не були недооцінені дійсно кваліфіковані працівники з виробничого персоналу, втрата яких може позначитися на економічних показниках підприємства якщо не відразу, то в перспективі. Саме на цьому потрібно сконцентрувати увагу менеджерів підприємства.

– Усе, що робить президент нашої компанії, сказав М.Компанієць, – це серйозно і надовго. Підтвердженням його намірів є новий інвестиційний проект з будівництва швейної фабрики в місті Долина на Івано-франківщині, який зараз знаходиться в стані реалізації. Також прийнято рішення про будівництво швейної фабрики в складі ТОВ „Гроклін–Карпати” у селі Великі Лучки Мукачівського району. Тут уже в четвертому кварталі 2008 року планується створити для місцевих мешканців 800 нових робочих місць, а для бюджету району – додаткові фінансові надходження.

Учасники міні-ярмарку ознайомилися з виробництвом, умовами праці . І як результат 7 осіб виявили бажання працевлаштуватися на даному підприємстві.

Фолтин Петро Дезидерович, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям ОЦЗ

 

26 лютого 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів