15 КРАЩИХ ЗАКАРПАТСЬКИХ КНИЖОК

ЗА ВЕРСІЄЮ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО РЕЙТИНГУ "КНИЖКА РОКУ"

 

Схоже, минають ті часи, коли ми стояли на узбіччі літературного та книжкового життя в Україні. Ще одним підтвердженням цього став цьогорічний рейтинг "Книжка року", який не має аналогів в державі. Понад 120 експертів оцінювали книжкові новинки у півтора десятку номінацій.

Уперше серед експертів були і двоє закарпатців – письменники Галина Малик і Василь Кузан, які могли побачити "кухню оцінювання" із середини і запевнили, що голосування здійснювалося абсолютно демократично і без жодного тиску.

Цього року Закарпаття було представлено у рейтингу як ніколи широко – 21 видання. (Хоча, ясна річ, не всі новинки варті уваги потрапили на очі журі). Тому приємно, що чимало закарпатських книжок заслужили схвальні оцінки експертів, а деякі навіть стали лідерами у своїх номінаціях.

Ми згрупували видання закарпатців за місцем у рейтингу і отриманими балами, аби представити загальну картину нашої області.

Тож чудова закарпатська п’ятнадцятка виглядає так (видання, які отримали менше одного балу ми вже не враховували):

1. Альбом "Адальберт Ерделі" (видавництво Олександри Гаркуші) – друге місце у номінації "Мистецтво", 61,33 бали.
2. Галина Малик "Вуйко Йой і Лишиня" (київське видавництво "Грані-Т") -- друге місце у номінації "Книжки для малечі", 43, 31 бали.
3. Богдан Корж, Людмила Радько "Вибране" (Ужгородська міська друкарня), дванадцяте місце у номінації "Мистецтво", 14,48 бала.
4. Олександр Гаврош "Неймовірні пригоди Івана Сили – найдужчої людини світу" (львівське "Видавництво Старого Лева") -- тринадцяте місце у номінації "Твори для підлітків" -- 12, 46 балів.
5. Василь Комендар "Лікарські рослини Карпат" (видавництво "Мистецька лінія") – шістнадцяте місце у номінації "Енциклопедичні та довідкові видання", 10,94 бали.
6. Михайло Приймич "Перед лицем твоїм. Закарпатський іконостас" (видавництво "Карпати", "Гражда") – вісімнадцяте місце у номінації "Мистецтво", 9,29 балів.
7. Євгенія Навроцька "Історія та культура ромів" (видавництво Олександри Гаркуші) – сімнадцяте місце в номінації "Етнографія", 7,00 балів.
8. Ольга Кустрьо "Розповіді про Піціка, який живе в Ужгороді" (видавництво "Мистецька лінія") – двадцять друге місце в номінації "Книжки для малечі", 5,23 бали.
9. Оксана Луцишина "Не червоніючи", київське видавництво "Факт" -- двадцять шосте місце в номінації "Проза", 5,11 балів.
10. Василь Кухта "Гуцульський Париж" (Ужгородська міська друкарня) – двадцять перше місце в номінації "Поезія", 4, 92 бали.
11. Юрій Шкробинець "Може, в Лету не кане ім’я" (видавництво "Карпати") – тридцять друге місце в номінації "Поезія", 2,46 балів.
12. Сергій Голубокий "Скрипкові майстри України" (київське видавництво "Конус-ю", двадцять восьме місце в номінації "Енциклопедичні та довідкові видання", 1,94 бали.
13. Андрій Любка "Вісім місяців шизофренії" (видавництво "Ліра"), сорокове місце в номінації "Поезія", 1,12 балів.
14. Альманах "Джинсове покоління" (видавництво "Карпатська вежа") – п’ятдесят друге місце в номінації "Проза", 1, 11 балів.
15. Лідія Повх "Біла хатка на горбку" (видавництво "Карпати") – тридцять друге місце в номінації "Книжки для малечі", 1,00 балів.




Треба відзначити надзвичайно високу конкуренцію у кожній номінації, адже змагалися кращі книжки з усієї України. Особливо важко здобувати бали у номінаціях "Проза" та "Поезія", де представлені найвизначніші письменники сучасності.

Тим не менше Закарпаття цього року виглядало гідно, про що свідчить і укладений вище список. Хоча нашим книжкам дуже важко конкурувати зі столичними у "розкрутці". Про більшість з них експерти дізнаються лише при оцінюванні.

Ще один фактор, який працює проти периферії – це те, що експерти фізично не в змозі детально ознайомитися з понад сотнею книжок. Тому доводиться їх хіба переглядати. У підсумку -- велику роль відіграє оформлення і об’єм книжки. Чим багатше видана праця, тим має більше шансів стати лідером у своїй номінації. (Промовистий доказ – альбом "Адальберт Ерделі").

Ясна річ, що провінції важко змагатися у фінансових можливостях зі столицею. Саме тому серед переможців у номінаціях лише кілька видавництв не з Києва.

Прикро, що оформлення часто цінується більше , ніж зміст. І чергові яскраві перевидання "Вінні Пуха" чи "Пітера Пена" стоять у рейтингу вище за найновіші твори українських авторів. Хоча коректніше би було зарубіжну класику для дітей виділити окремо, як це зроблено в "дорослих" номінаціях.

Рейтинг "Книжка року", ясна річ, не претендує на абсолютність та вичерпність. За словами його організаторів Костянтина Родика та Галини Родіни, вони просто намагаються зорієнтувати читача у сучасному книжковому потоці. Приємно, що нарешті у цьому літературному морі знайшло своє гідне місце і Закарпаття.

Олександр ГАВРОШ, Ужгород-Київ.

 

13 березня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів