Обласне свято працівників культури

Урочистим відкриттям фольклорного фестивалю "Пасхальні забави у старому селі" у старовинному угорськомовному Пийтерфолво, що на Виноградівщині, розпочалося розмаїта і яскрава програма обласного свята з нагоди відзначення Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва.

 

Численних гостей та учасників цього справжнього народного дійства щиро вітали господарі та організатори фестивалю, голова села Пийтерфолво Степан Іллейш, директор унікального сільського музейного комплексу Іда Борбель, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба та начальник відділу культури Виноградівської РДА Степан Югас.
Цього сонячного суботнього дня подвір’я музею-садиби у Пийтерфолво перетворилося на імпровізовану сцену, де перед численною аудиторією свою майстерність радо і охоче демонстрували фольклорні колективи, самодіяльні ансамблі, народні музики з навколишніх сіл Виноградівщини – Хижі та Новоселиці, Черної та Тісобикені, Великої Паладі та Пийтерфолво.
А поруч своє дивовижне, самобутнє мистецтво представляли народні умільці Виноградівського району – різб’ярі і ткалі, майстри кераміки, лозоплетіння, розпису, вишивання і, звичайно ж, - колоритної національної кухні та виноробства.
І хоча гостей обласного свята важко було чимось здивувати, адже переважну більшість з них складали професійні працівники сфери культури з усіх куточків Закарпаття, без перебільшення, усі вони були у щирому захваті і від представлених витворів народно-прикладного мистецтва, і запальних виступів самодіяльних музик, танцюристів та співаків і, зрозуміло, різноманітних страв місцевих кулінарів та гостинності господарів і організаторів фестивалю.
Відтак, митецьке свято перемістилося до районного центру, де на сцені будинку культури виступили кращі самодіяльні колективи Виноградівщини з цікавою та різноманітною концертною програмою.
За доброю традицією винуватців торжества вітали керівники обласної влади, представники громадськості та творчої інтелігенції, зокрема, заступник голови, - керівник апарату ОДА, депутат облради Михайло Попович, заступник голови обласної ради Василь Брензович, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, заступник голови облпрофради Василь Захарець та голова обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин, президент міжнародної ради та центру "Віжи-300", депутат облради Юрій Гецко.
Вітаючи іменинників Василь Брензович, зазначив, що обласне управління культури започаткувало добру традицію, перемістивши такі щорічні святкові урочистості з Ужгорода у районні центри Закарпаття. Так минулого року святкували на Берегівщині, а наступного - естафету від виноградівців приймуть великоберезнянці. Це дає змогу якнайповно і широко представити всю мистецьку палітру народної самодіяльної творчості кожного регіону нашого багатонаціонального краю, відкрити нові таланти, нові творчі обличчя, взаємо збагатитися досвідом своїх колег.
На завершення, великій групі працівників культури та аматорів народного мистецтва були вручені почесні нагороди обласної ради, обласної державної адміністрації, облпрофради та спеціальні відзнаки міжнародного клубу "Віжи 3000".
Владислав Бильов

 

31 березня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів