Археологи розкопали найменший замок Закарпаття

На вершині Цар-гори в Іршавському районі вони знайшли стіни палацу та артефакти, датовані ще XIII століттям

 

На вершині Цар-гори в Іршавському районі вони знайшли стіни палацу та артефакти, датовані ще XIII століттям. Місцеві мешканці з покоління у покоління передають легенду про те, як на горі жив злий цар, проти якого повстав народ. Для чого насправді була збудована на самісінькій верхівці гори фортеця, - це вже доведуть історики.
Цар-гора на Закарпатті оповита легендами. За однією із них, розкопати залишки замку археологи намагалися вже нераз. Однак щоразу після складних розкопок на ранок знаходили засипану, незайману територію. З Броньківським археологічним загоном такого дива не сталося. Дослідники вже за кілька днів розкопок знайшли чимало керамічних уламків, кілька металевих предметів та численні кістки свійських тварин.

Ігор Прохненко, керівник Броньківського археологічного загону: "Тут є певні фрагменти доволі унікальної кераміки. Так звана графітова, прототип сучасної посуди, яка не б’ється і вона виготовлялася тільки у Моравії, це сучасна Чехія або північно-західна Словаччина і от звідти вона потрапила сюди тобто це населення змогло купити цю доволі коштовну кераміку, яка фактично є реліквією цілих родів".

За іншою, вже не археологічною легендою, – на цій горі у фортеці жив злий правитель, що знущався над людьми. І народ врешті-решт повстав проти нього.

Марія Петришинець, в.о. Броньківського сільського голови: "І от про цього царя говорять, що він там знущався і вже не могли люди терпіти цьому цареві і що там було під руками з вилами з косами – зійшлися і зігнали його з тієї гори. І кажуть ще що у того царя був кінь і він був на трьох лапах, і підкови у коня були на оборот набиті на ногах і невідомо було, якщо цей кінь скакав, то невідомо було у якому напрямку цар направився".

Нині знахідки передали до Виноградівського історичного музею. І якщо історики доведуть унікальність розкопок, на цьому цьому місці створять туристично-рекреаційну зону.

Галина Ярцева, Микола Скунць, 5 канал

 

02 травня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів