Закарпатські поети візьмуть участь у 15-літті львівської „Дзиґи”

Петро Мідянка й Андрій Любка представлятимуть Закарпаття

 

Цієї осені виповнюється 15 років найвідомішому львівському культурному осередку – Мистецькому об’єднанню "Дзиґа". Святкування свого п’ятнадцятиріччя "Дзиґа" не збирається обмежувати фуршетами, а готує для Львова цілу низку масштабних акцій у найрізноманітніших відтинках культурного життя. На більшість дійств вхід буде вільним.

У проміжку трохи більшому за тиждень, із 13 по 21 вересня, відбудуться: "Ніч поезії" за участю понад 50 поетів та музикантів, "Перший Львівський Рейв", на який із Британії приїде легендарний засновник intelligent drum-n-bass LTJ Bukem, мистецькі провокації від Юрка Іздрика, потужний фестиваль Тиждень актуального мистецтва "7", перформанси та інсталяції "Потенція порожнечі", відкриття інтерактивного мистецького кросворду на стіні багатоповерхівки та інші найнесподіваніші заходи, котрих можна очікувати тільки від "Дзиґи".
А від неї можна очікувати чого завгодно. Адже "Дзиґа" є "аномальним" і суто львівським явищем, якому, подібно до самого Міста, притаманні парадокси та містичність.
По-перше, видається неймовірним, що об’єднання, котре займається культурою у нашій державі, може протриматись аж 15 років, творити і навіть стати не тільки успішним, але й перетворитись на бренд.
А по-друге, не віриться що "Дзизі" тільки п’ятнадцять років, бо вона настільки влилась у "міф Львова" (творячи його теж), що, здається, була тут завжди.
На рахунку "Дзиґи" така кількість нестандартних подій, котрі залишились в історії міста та підсвідомості його мешканців, що її можна сміливо вважати одним з чинників новітньої львівської ідентичності. Це не пафос. Якщо уявити, скільки людей були причетними чи просто вважають знаковими "дзиґівські" проекти, вимальовується окреме митецько-поетично-музично-естетичне середовище, котре вміщує мало не все активне та мисляче населення нашої "перлини Європи". Вистачить простого переліку: "Радіо Ініціатива", перша "Львівська Газета", перша, друга, третя, четверта "Лялька", тусовчні "Вавилон ХХ" та "Філа", концерти "Слухай Українське", арт-хаус "Новий Ноєвий ковчег", "Листи до землян", "Свободи Вибору", "Гранди Мистецтва", "Є", "Metro-Jazz"…
Та й сьогодення було б набагато біднішим без перформансів Кауфмана, затишних джазових ночей на "Флюгерах Львова", літературних зустрічей у "Кабінеті", "ДжазБезу", авангардового часопису "Четвер", без самої галереї на Вірменській, і без ексклюзивних новаторських акцій, котрі може вигадувати і здійснювати тільки "Дзиґа".
Наскільки різноманітною була діяльність "Дзиґи" останні 15 років, настільки ж барвисто об’єднання обіцяє відсвяткувати ювілей.
Літературний аспект "дзиґівської" діяльності буде відсвяткований великим літературно-музичним збіговиськом "Ніч поезії", яка триватиме із 13 на 14 вересня у Пороховій вежі (першому місцю дислокації офісу "Дзиґи"). Дійство розгорнеться на першому та останньому поверхах. Душу виливатимуть у слові та звуку: Іван Андрусяк, Світлана Богдан, Павло Вольвач, Назар Гончар, Богдан-Олег Горобчук, Артем Захарченко, Олександр Ірванець, Ігор Калинець, Катерина Калитко, Маріанна Кіяновська, Павло Коробчук, Олег Коцарев, Галина Крук, Андрій Любка, Марія Матіос, Петро Мідянка, Костянтин Москалець, Віктор Неборак, Дмитро Павличко, Юрій Покальчук, Олег Романенко, стронговський та "Молода Республіка Поетів", Мар’яна Савка, Роман Скиба, Мартин Твердун і гурт "МТ-3", Галина Ткачук, Катріна Хаддад, Назар Федорак, Вікторія Черняхівська, Володимир Цибулько, Ірина Цілик, Ірина Шувалова та багато інших.


НЛО „Ротонда”

 

02 вересня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів