Андрій Гаваші: "Закарпаттю бракує тренерів"

У рамках загальнонаціонального проекту "Футбольна країна" кореспондент Інформ-служби ФФУ поспілкувався із заступником голови Федерації футболу Закарпаття (ФФЗ), колишнім голкіпером київського "Динамо" Андрієм Гаваші.

 

- Андрій Андрійович, яким нині є футбольне господарство Закарпаття?
- Якщо говорити про обласну федерацію, то до неї входять 21 колективний член, також створено 13 районних федерацій та дві міські - в Мукачеві та Ужгороді. Маємо один професіональний клуб - "Закарпаття". На жаль, за підсумками минулого сезону він залишив вищий дивізіон, і зараз виступає у першій лізі. Що стосується місць проведення футбольних поєдинків, то в області 260 футбольних полів та 460 футбольних майданчиків (не враховуючи тих, що зі штучним покриттям). На двох муніципальних стадіонах - мукачівському та ужгородському - проводяться офіційні поєдинки за участю "Закарпаття".
- Які змагання проводяться під егідою обласної федерації?
- У першу чергу - чемпіонат та Кубок області. Серед дітей виокремлюються змагання в обласній ДЮФЛ. Ужгородська районна федерація планує створити і районну ДЮФЛ. Окрім цих традиційних змагань, проводяться різноманітні турніри - Кубок чемпіонів, у якому беруть участь найкращі команди районів та області, дитячий міжнародні турнір пам’яті Михайла Михайлини, міжнародний юнацький турнір із міні-футболу пам’яті Юрія Бажова, Різдвяний турнір. Серед дорослих - Кубок Федора Куруца, турнір на призи арбітра Валерія Онуфера, Суперкубок області.
- Загалом, скільки закарпатців регулярно займаються "грою мільйонів"?
- Близько 23 тисяч. У дитячо-юнацьких школах у віці 8-10 років займаються 6340 чол., віком 11-14 років - 7205, віком 15-17 років - 4350. У віці 18-35 років грають 4540 футболістів. Серед ветеранів виступає біля 240 чоловік. У краї нараховуються 17 аматорських команд (дві з них беруть участь у всеукраїнських змаганнях), п’ять жіночих, 12 ветеранських, 7 міні-футбольних клубів, вісім команд представляє організація інвалідів "Інваспорт". Також є 43 дитячо-юнацькі колективи, чотири з яких вистають у всеукраїнській ДЮФЛ.
- Щодо забезпеченості цих клубів кадрами - тренерів вистачає?
- У дорослих командах працюють 173 тренери, 34 з них мають спеціальну вищу освіту, 49 - штатні. 76 тренерів працюють з дитячими командами, з них 46 мають вищу фізкультурну освіту (52 - штатні). На жаль, навіть такої кількості спеціалістів замало. Окремим фахівцям доводиться працювати одночасно у кількох школах, щоб забезпечити нормальний тренувальний процес.
- За рахунок чого забезпечується робота федерації?
- Обласна федерація, як громадська організація, існує за рахунок внесків її членів. Окрім того, минулого року від обласного Управління сім’ї, молоді та спорту федерація отримала допомогу у розмірі 200 тисяч. У цьому році планується на 50 тисяч збільшити розмір попередньої суми. Адже нам доводиться готувати молоді суддівські кадри, проводити для них спеціальні збори та ін.
- Що скажете про питання, які найбільше турбують обласну федерацію?
- Найболючіше - це підготовка стадіонів. У цьому нам активно допомагають місцева влада, але все одно арен не вистачає, ще досі всі школи не забезпечені футбольними майданчиками. Спостерігаємо деякий спад у провадженні уроку футболу в школах. Виникають труднощі і з підготовкою молодих суддів для чемпіонату області. На жаль, слід відзначити і проблеми у єдиної професіональної команди області. До цих пір "Закарпаття" не має відповідної інфраструктури, тому до нього постійно виникають питання під час атестації.
- Чи існує програма розвитку футболу в області?
- Так, саме в цьому році завершується дія програми на 2003-2008 роки. Вона була розроблена на основі аналогічного загальнодержавного документу. Наступний цикл - до 2012 року. Зауважу, що в контексті підготовки країни до Євро-2012 органи влади стали більше уваги приділяти спортивним об’єктам та стадіонам.

[i]Роман Сенишин, ФФУ[/i]

 

12 вересня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів