"Книжка року"

з наступного року сайт "Kolyba.org.ua" буде проводити регулярні рейтинги закарпатських книжок за допомогою Інтернет-опитування

 

Уже вдесяте цього року проводиться Всеукраїнський рейтинг "Книжка року". По суті це найоб’єктивніше та наймасовіше оцінювання книжкових новинок за рік. Експертами "Книжки року-2008" є близько сотні відомих письменників, журналістів, літературознавців, видавців. З року в рік зростає і присутність Закарпаття у цьому конкурсі книжки.

Якщо торік у номінаційних списках рейтингу засвітилася 21 наша книжка, то цьогоріч таких було вже близько трьох десятків. На суд експертів було винесено якщо не все найцікавіше, що видавалося у нас за рік, то принаймні значною мірою. У номінації "Українська художня класика" змагалися книжки серії "Письменство Закарпаття" -- Федір Потушняк "Мій сад" та Андрій Патрус-Карпатський "Голуба далечінь", які вийшли у видавництві "Закарпаття". Серед мемуарів була подана книжка Василя Густі "Кого я знав, кого люблю" ("Карпати"), у номінації "Критика" -- роздуми і розмови Василя Кузана "Книжка як жінка" ("Мистецька лінія").

У номінації "Красне письменство" змагалася есеїстика Василя Кухти "Лотоси і лотоки" ("Ужгородська міська друкарня") та антологія українських письменників Словаччини "Під синіми Бескидами" ("Закарпаття").

Найповніше закарпатці були представленні у поезії. Дмитро Кремінь видав у Миколаєві книжку "Два береги". "Мистецька лінія" представила на конкурс вибрані поезії Мілана Фюшта "Автопортрет" у перекладі Юрія Шкробинця. Засвітилися і два наших літературних дебютанти – Ірина Надворна зі збіркою "ТекстСтильна про МисльСловість" ("Карпатська вежа") та Лесь Белей з "Листами без відповідей" ("Лілея- НВ")


У номінацію "Дослідження" потрапили три наші видання: В’ячеслав Котигорошко "Верхнє Потисся в давнину" ("Карпати"), "Закарпатські втікачі в СРСР 1939-1941" ("Закарпаття") та Олександр Орос "Грушевський монастир і початки книгодрукування в Європі" ("Закарпаття")

У "Біографіях" надибуємо працю Дмитра Дорошенка "Євген Чикаленко. Його життя і громадська діяльність", що побачила світ у "Гражді". Ще одна книжка цього видавництва -- Гавриїл Костельник "Ultraposse. Вибрані твори" змагалася в українській гуманітаристиці. Серед науково-документальних видань бачимо спогади про війну в Афганістані Івана Шкірі та Володимира Хорькова, що вийшли у "Карпатах", у публіцистиці -- "Епізоди життя" Михайла Бабидорича ("Мистецька лінія"). Серед спеціальної літератури "Танці Закарпаття" Клари Балог. У номінації "Дитяча література" -- серія книжечок Галини Малик для малечі "Чому я хлопчик?", "Чому я дівчинка?" "Як ти народився?", "Для чого потрібні тато і мама?" (київське видавництво "Книжковий хмарочос"), спогади про дитинство Дмитра Кешелі "Мармалада" ("Мистецька лінія"), повість Петра Ходанича "Таємниця капища Перуна" ("Карпати"),

У номінацію "Візитівка" потрапили народні казки Закарпаття у записах Петра Лінтура ("Карпати"), збірник казок "Три золоті слова" серії "Письменство Закарпаття" ("Закарпаття") та закарпатські легенди і перекази "Хоч не рай, зате свій край" ("Карпати")

Два видання київського видавництва "Грані-Т" представляли наш край у туристичній літературі – "Три шляхи Закарпаття" та "П‘ятдесят п‘ять дерев‘яних храмів Закарпаття".

Така масова участь закарпатців у конкурсі "Книжка року" великою мірою стала можлива завдяки приїзду керівника рейтингу Галини Родіної до Ужгорода наприкінці року. Разом із представником всеукраїнського конкурсу "Коронація слова" Миколою Кравченком вони напередодні Миколая організували в обласній бібліотеці дводенну виставку-продаж п’ятьох київських видавництв.

До речі, приємним підсумком акції стали двісті книжок, які столичні видавництва "Книга роду". "Обереги", "Нора-Друк", "Балтія-Друк" та "Факт" подарували Закарпатській обласній універсальній бібліотеці, обласній бібліотеці для дітей, бібліотекам Ужгородського національного університету та Закарпатського державного університету. У час тотального безгрошів’я на закупівлю книжок такий подарунок був воістину царським.

А вже перед Новим роком у Києві відбувалося оцінювання книжок експертами "Книжки року-2008", серед яких цього разу були і троє закарпатців.

До коротких списків (сім кращих книжок у своїх номінаціях) потрапили чотири закарпатські автори. На жаль, їхні книжки вийшли за межами краю.

Це збірка Петра Мідянки "Ярмінок", що побачила світ у видавництві "Факт" (номінація "поезія"). Наш земляк змагатиметься з Іваном Андрусиком, Маріанною Кіяновською, солідними поетичними антологіями. Книжка ужгородця Сергія Квіта, який нині є ректором Києво-Могилянської академії -- "Масова комунікація" потрапила в кращу сімку номінації "Спеціальна література".

Відразу дві книжки закарпатців потрапили у короткий список літератури для школярів. Це перевидання повістей Галини Малик "Злочинці з паралельного світу" видавництва "Тези" та повість Олександра Гавроша "Пригоди тричі славного розбійника Пинті" "Видавництва Старого Лева". Тут компанія чи не найвеселіша. Окрім двох закарпатців та одесита Володимира Рутківського, ще й два британці – Дж.Толкін та Джеремі Стронг, німець Міхаель Енде і ціла серія видавництва "Грані-Т" сучасних українських авторів.

Торік у короткі списки потрапили лише два видання закарпатців – альбом "Адальберт Ерделі" і дитяча повість Галини Малик "Вуйко Йой і Лишиня". Причому обидві зайняли високі другі місця у своїх номінаціях. А наприкінці зими вже оголосять переможців цьогорічного Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2008".

А поки громадська організація "Паноннія" наприкінці року провела перший на Закарпатті інтернет-конкурс книжки. З цією метою у провідних закарпатських видавництв були відібрані близько сорока видань, які були виставлені в книгарні "Кобзар" для огляду. Протягом тижня усі бажаючі могли проголосувати за кращі книжки на сайті "Kolyba.org.ua". В інтернет-опитувані взяли участь півтора сотні книгоманів.

Кращим презентаційним виданням визнано альбом народного художника України Василя Скакандія (видавництво "Ліра"). Кращим туристичним виданням стала карта Ужгорода (видавництво "Шарк"). Кращим науковим виданням визнано монографію археолога В’ячеслава Котигорошка "Верхнє Потисся в давнину" (видавництво "Карпати"). Головний приз інтернет-конкурсу у вигляді керамічного Миколая здобула фундаментальна праця професора Павла Чучки "Антропонія Закарпаття" (видавець Павло Чучка-молодший).

За словами головного організатора конкурсу "Книжка до Миколая" Федора Шандора, з наступного року сайт "Kolyba.org.ua" буде проводити регулярні рейтинги закарпатських книжок за допомогою Інтернет-опитування.

"Старий Замок – Паланок"

 

25 січня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів