Поки проплата населення залишається на рівні трохи більше 11 %, газовики роблять спроби відключити міські котельні

Після потепління зима знову нагадала про себе морозами. Нагадали про себе і теплові борги, ситуація з газом та економічна криза і, як наслідок, українські міста почали у прямому розумінні мерзнути, бо їх відключають від теплопостачання.

 

Те, що недавно годі було уявити, сьогодні стає реальністю. За 90-мільйонний борг (проплата 32 %) 17 лютого без тепла залишені всі заклади та житлові будинки Дніпропетровська (крім стаціонарних відділень лікарень), 19 лютого за борг 76,4 млн. грн. (проплата 41 %) відключено сотні підприємств Луганська (у т. ч. 48 теплозабезпечувальних та 12 бюджетних організацій). А що у нас, в Ужгороді?
Ми єдині в державі не підняли тарифи на опалення, а переведення на автономне теплозабезпечення всієї бюджетної сфери останніми роками було пріоритетним напрямком розвитку обласного центру Закарпаття. Україна вже спіткнулася об російський газовий шантаж і ми є свідками того, як нелегко дається нам енергетична незалежність. Бути "енергетично незалежними" від централізованого теплопостачання прагнуть більшість ужгородців. Тож, якщо по країні відсоток встановлення індивідуального опалення у середньому 7 %, то у нас в Ужгороді — понад 70 %. На автономних котельнях в Ужгороді працюють усі заклади охорони здоров’я, а також переважна більшість закладів освіти, а міський бюджет стовідсотково сплачує за спожитий ними газ. З огляду на це Ужгород сьогодні перебуває, здавалося б, у вигіднішому становищі, ніж інші міста, й наступного року відмовиться від таких понять, як "початок опалювального сезону" й "централізоване теплопостачання", бо вони своє віджили.
Попри перспективу на майбутнє не залежати від ЦО (централізованого опалення) нинішні реалії такі: станом на 18 лютого заборгованість КП "Уж-тепло" становить 12,5 млн. грн., а частка проплат від населення — тільки трохи більше 11 відсотків від очікуваного. Тож виходить, що теплопостачальне підприємство "Уж-тепло" на сьогодні фактично виживає завдяки бюджетній сфері, яка повністю розраховується за спожиті послуги. Однак і в нас є тривожні сигнали про намагання ВАТ "Закарпатгаз" відключити котельні, повідомив прес-секретар міського голови Олег Подебрій. Так, 16 лютого всупереч закону про теплозабезпечення в місті було відключено чотири котельні, зокрема й ті, що подають тепло дитячому садку № 28 та дитячому реабілітаційному центру "Дорога життя". Про протизаконні дії газовиків керівництво КП "Уж-тепло" (дир. Лілія Мазютинець) повідомило прокуратуру й СБУ в Закарпатській області з проханням не допустити таких дій ВАТ "Закарпатгаз", оскільки вони спрямовані на те, щоб у морозні дні без тепла залишилися соціально незахищені ужгородці (переважно вони залежні від ЦО), діти в ЗОШ і ДНЗ. До честі підприємства за такого вкрай низького рівня оплати з боку населення йому вдається підтримувати котельні на міні-мальному споживанні газу, зауважив Олег Подебрій. Тому влада вкотре звертається до ужгородців з проханням заплатити за спожиті послуги, аби підприємство могло розрахуватися за газ та завершити опалювальний сезон 2009 року без відключень тепла, які нині відбуваються по всій країні.

РІО

 

23 лютого 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів