"Сільський зелений туризм - пріоритетна сфера розвитку туризму у період економічної кризи"

ентральною фігурою в організації відпочинку на селі виступає сільська родина, яка проживає в селі, здійснює основну діяльність, пов`язану з веденням особистого селянського господарства, та побічну, - з використанням майна цього господарства для надання послуг у сфері СЗТ, а саме: забезпеченням відпочиваючих житлом, харчуванням, ознайомленням з місцевою культурою і традиціями.

 

21 лютого Державна служба туризму і курортів, Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні, Міжнародна Благодійна Фундація "Хайфер Проджект Інтернешенл" за участі Міністерства аграрної політики України провели "круглий стіл" на тему: "Сільський зелений туризм - пріоритетна сфера розвитку туризму у період економічної кризи".

До участі у заході були запрошені: Анатолій Пахля - Голова Державної служби туризму і курортів; Ольга Соколова – Перший заступник Голови Державної служби туризму і курортів; Володимир Васильєв – Голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні; Віктор Терес - Президент Міжнародної Благодійної Фундації "Хайфер Проджект Інтернешенл; Джон МакКормак - міжнародний експерт з розвитку сільських територій; Сергій Щербак - менеджер проектів Чорнобильської Програми ООН; Галина Поштаренко - інформаційний координатор Проекту "Комплексне використання земель євразійських степів", а також керівники обласних відділень Спілки та господарі гостинних садиб.
Метою заходу стало визначення стану та перспектив розвитку сільського зеленого туризму в Україні, як одного із факторів розширення зайнятості у сільській місцевості та розвитку сільських територій; окреслення шляхів та партнерських стосунків у створенні сприятливого середовища для сталого розвитку сфери відпочинку в українському селі в умовах економічної кризи; визначення "родзинок" сільського зеленого туризму і презентація інноваційних проектів.

Сільський зелений туризм ( СЗТ ) - явище багатогранне. Один з його аспектів, зважаючи на сучасний стан економічної кризи, – соціальний. Тому СЗТ слід розглядати як один із засобів диверсифікації джерел доходів сільського населення, як компонент комплексного розвитку сільських територій та сільської інфраструктури, а також як один із чинників стратегії подолання бідності в сільській місцевості.

Виходячи з цього, а також з досвіду європейських країн, класична форма СЗТ не стосується більш відомого в Україні поняття – надання готельних послуг. Центральною фігурою в організації відпочинку на селі виступає сільська родина, яка проживає в селі, здійснює основну діяльність, пов`язану з веденням особистого селянського господарства, та побічну, - з використанням майна цього господарства для надання послуг у сфері СЗТ, а саме: забезпеченням відпочиваючих житлом, харчуванням, ознайомленням з місцевою культурою і традиціями.

Другий аспект полягатиме у пошуку додаткових можливостей для підвищення знань сільського населення та поширення інформації щодо відпочинку в українському селі та про історичні, природні, етнографічні особливості України. Актуальним є створення ефективної системи якості, яка базуватиметься на потребах споживача, гарантуватиме базові стандарти, включатиме критерії захисту навколишнього природного середовища тощо.

Ці та інші аспекти є підставою для визнання СЗТ суспільно цінною та корисною сферою відносин, яка не потребує значних фінансових витрат. Однак, забезпечити сталий розвиток сфери відпочинку в українському селі в умовах економічної кризи, можливо, за наявності партнерських стосунків влади, бізнесу та професійних громадських організацій.

Саме тому, зважаючи на сучасний стан економіки України, збільшення попиту на відпочинок в природному середовищі, та враховуючи необхідність створення сучасного ринку пропозицій відпочинку у сільській місцевості, своєчасною має бути підтримка з боку держави шляхом. Це cтворення максимально спрощеного доступу сільського населення до діяльності у цій сфері, надання йому відповідних преференцій, у тому числі, й податкових (прийняття проекту Закону України "Про сільський зелений туризм") та підтримка громадського об`єднання – всеукраїнської Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму у впровадженні добровільної категоризації за програмою "Українська гостинна садиба".

Одним з найцікавіших заходів, що привернули увагу учасників "круглого столу" та представників ЗМІ, стала презентація "родзинок" інноваційних проектів сільського туризму регіонів України.

 

17 березня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів