Восени в Україні очікується ріст цін

Стрибки долара впливають на ціни як червоний колір на бика. Вони намагаються як умога сильніше вдарити по гаманцях українців.

 

Стрімке подорожчання долара в попередні місяці та очікування подальшого падіння гривні до добра не доведуть. Це змушує як імпортерів, так і виробників піднімати ціни. У серпні їх вдалося втримати лише завдяки старим запасам продовольства та промтоварів, котрі завозили за більш низького курсу.

Стрибки долара впливають на ціни як червоний колір на бика. Вони намагаються як умога сильніше вдарити по гаманцях українців. Однак цьогоріч від шаленої інфляції нас рятує криза.

Серед найуживаніших іноземних продуктів суттєво, на 30%, подорожчала тільки риба, відзначають аналітики. Утім, у вересні-жовтні за нею підтягнуться й інші продукти.

З осені почнуть підніматися ціни незалежно від того, чи будет гривня дешевшати чи ні. Продукти харчування подорожчають на 20%, вважає Марія Колесник, експерт аграрного ринку.

Стосуватиметься це всіх без винятку харчів, як завезених, так і вітчизяних. Бо на наших виробників тиснуть ціни на пальне. Бензин у серпні подорожчав чи не на гривню. І курс долара в цьому зіграв не останню роль.

Якщо валюта стрибатиме і цього тижня - наступного чекайте нових цінників на АЗС. А от ідучи за побутовою технікою, валідол поки що брати не обов’язково. Продавці накручувати ціни не поспішають. Бо зазделегідь заклали в них курсові коливання.

"Для більшості побутової техніки критична межа буде біля десяти гривень за долар", - таку думку висловив економіст Олександр Жолудь.

Утім, навіть за таких умов на заваді різкішого здорожчання імпорту стоїть криза. Яскравий приклад - авторинок. Попиту майже немає. Тому ціни на авто не те, що завмерли, а покотилися донизу.

Тобто, фактично зменшують свої прибутки. Але якщо долар і далі дорожчатиме - імпортери довго не витримають, певні економісти.

Імпортні товари будуть частково просто витіснятись вітчизняними. А частково просто зникати з ринку, запевняє Жолудь.
При цьому українські аналоги навряд чи будуть дешевші. Наші виробники купують багато складових на Заході. І теж певним чином залежать від валютного курсу.

tsn.ua

 

02 вересня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів