Закарпаття: відбулося розширене засідання надзвичайної протиепідемічної комісії

У вівторок, 3 листопада, під головуванням голови облдержадміністрації Олега Гаваші відбулося розширене засідання надзвичайної протиепідемічної комісії. Розглядали питання, зокрема про епідемічну ситуацію з грипу та ГРВІ, проведену роботу в містах та районах області щодо недопущення розповсюдження грипу типу А (H1N1) Каліфорнія-04/2009 та посилення заходів боротьби з розповсюдженням грипу та ГРВІ на території області відповідно до Указу Президента України від 31.10.09 № 887/2009 та постанов Кабінету Міністрів України від 30.10.09 № 1152, забезпечення медикаментами мережі аптек області та контроль за цінами на ліки.

 

Насамперед голова облдержадміністрації закликав присутніх припинити дискусії, не користуватися неперевіреною інформацією, а прислухатися до фахівців.
– Адже на всіх нас, – звернувся Олег Олодарович до присутніх, – лежить організація забезпечення намічених заходів. І тут нічого скаржитися на брак того чи іншого. Слід працювати.
Керівник краю повідомив, що він видав розпорядження про створення оперативного штабу, є необхідний запас медикаментів (вони передбачені передусім для лікарень, так званих груп ризику), швейні підприємства щоденно нарощують пошиття масок. Олег Гаваші присоромив тих, хто і в цей непростий час пробує бути "хитрішим" за інших. Приміром, зросла кількість викликів "швидкої". Отже, потрібно подбати про додаткове пальне. Обласна влада готова підсобити, але тим, хто називає реальну цифру необхідного, а не бере її зі стелі.
Олег Гаваші наголосив, що ситуація із захворюванням на ГРВІ та грип у районах неоднакова. Відтак є різна потреба і в медикаментах, і коштах. За словами голови облдержадміністрації, Мінфін виділив нашій області 5,1 млн. грн. на придбання масок і ліків. Наразі найбільше медпрепаратів та масок потребує Виноградівщина, Тячівщина та Хустщина. Організаційна та профілактична роботи в області продовжуватимуться.
Голова порекомендував керівникам районів подумати про матеріальне заохочення медиків. Адже на них нині найбільше навантаження.
Порушували питання й збільшення ліжко-місць. Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Василь Скрип відзначив, що доцільніше, з огляду на прогнозовану ситуацію щодо захворювання на грип та ГРВІ, у районах перепрофілювати дільничні лікарні. Узагалі, план перепрофілювання медзакладів є у кожному районі, але сьогодні, можливо, слід внести корективи.
За словами головного державного санітарного лікаря області Віри Чиж, епідемічний поріг в області, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, перевищено. Причиною цього є й те, що цьогоріч епідемія грипу розпочалась на 2 місяці раніше. З 30 жовтня в області діє відповідний план заходів. Санепідемстанція має намір влаштовувати рейдові перевірки об’єктів та підприємств, тобто завчасно не повідомляти їх про перевірку. До керівників підприємств, на яких будуть порушення, вживатимуть жорсткі заходи, – повідомила Віра Чиж.
Говорили й про моніторинг цін на ліки. Як повідомила начальник державної інспекції з контролю за цінами в області Любов Стебницька, порівняно із приватними аптеками, підвищення цін на 15 медичних найменувань, визначених у відповідній постанові КМУ, спостерігалося переважно у комунальних.
– Здоров’я людей – на першому плані, – наголосив Олег Гаваші. – Слід на місцях зібрати всіх, хто реалізує ліки, незалежно від форм власності, й просити їх не робити бізнес на біді.
На розширеному засіданні комісії було прийнято ряд відповідних рішень. Намічено, зокрема, утворити робочу групу із забезпечення дієвих заходів щодо недопущення підвищення цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, оперативний штаб збору та аналізу інформації з питань профілактики та боротьби з поширенням пандемічного грипу та інших гострих респіраторних захворюваннях.
Головам райдержадміністрацій, міськвиконкомів, органам місцевого самоврядування слід забезпечити фінансування з резервного фонду заходів профілактики та боротьби з грипом та ГРВІ відповідно до поданих заявок керівників відділів охорони здоров’я та санепідслужби.
На щоденному контролі – безумовне виконання заходів профілактики та боротьби з грипом та ГРВІ відповідно з Комплексним Планом профілактичних, протиепідемічних і протиепізоотичних заходів у області з метою недопущення занесення і поширення на території випадків захворюваності грипом А(Н1N1);виконання карантинних заходів.
Треба забезпечити неухильне виконання постанови головного державного санітарного лікаря області щодо запровадження у місцях масового перебування людей, на підприємствах, в закладах, установах тощо незалежно від форм власності посиленого протиепідемічного режиму. На випадок поширення пандемічного грипу та інших гострих респіраторних захворювань виділити додаткові приміщення для розміщення контактних осіб та відповідного персоналу. У засобах масової інформації питання профілактики грипу та ГРВІ з допомогою медичних працівників лікувально-профілактичних та санітарно-епідеміологічних закладів мають стати стрижневою темою.
Управлінню охорони здоров’я, ДЗ "Закарпатська обласна санітарно-епідеміологічна станція" доручено здійснювати постійний моніторинг епідемічної ситуації з висвітленням у пресі, забезпечити проведення діагностичних досліджень методом швидких тестів.
Головне фінансове управління облдержадміністрації має виділити із резервного фонду кошти для придбання засобів індивідуального захисту (маски, респіратори, окуляри), лікарських засобів для екстреної профілактики працівників закладів охорони здоров’я, санепідзакладів (бригад для проведення дезінфекційних заходів, епідеміологів, котрі працюють в осередках захворювання), паливно-мастильних матеріалів, тест-систем для діагностики грипу та ГРВІ. Головному управлінню праці та соціального захисту населення, службі у справах дітей облдержадміністрації, райдержадміністраціям, міськвиконкомам потрібно організувати формування наборів медико-гігієнічних засобів та безкоштовне забезпечення цими наборами інвалідів та престарілих, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених сімей.
Голова обласної ради Михайло Кічковський закликав органи місцевого самоврядування, виконавчої влади, відповідні служби працювати чітко і злагоджено, адже ситуація вимагає спільних зусиль.

Управління інформації та зв’язків із
громадськістю облдержадміністрації

 

03 листопада 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів