Позовів щодо приватизації 'Криворіжсталі' побільшає

Генеральна прокуратура ініціюватиме перегляд приватизації чільного оператора мобільного зв'язку в Україні компанії UMC, яка належить російській компанії "Мобільниє Телесістєми".

 

Оглядачі вказують на політичний підтекст оскаржування приватизаційних процесів у період передвиборчої кампанії в Україні. В ранковому ефірі Української служби Бі-Бі-Сі був експерт Міжнародного інституту приватизації, власності і інвестицій Олександр Рябченко, колишній голова парламентського комітету з приватизації.

Бі-Бі-Сі: Пане Олександре, наскільки виправдані твердження, що проблеми нинішньої приватизації безпосередньо пов'язані з президентською виборчою кампані?ю?

Олександр Рябченко: Я гадаю, що проблеми приватизації з кампані?ю пов'язані, але здебільшого в тому, що підпри?мства, виставлені на приватизацію, намагаються якнайшвидше продати, щоби мати вплив саме на процес приватизації, обмежити вільний доступ до конкурсів і провести їх таким чином, щоби переможець був визначений, фактично, ще на етапі підготовки умов конкурсу. Те саме відбува?ться, наприклад, з "Кріворіжсталлю", те саме може відбуватися ще з декількома об'?ктами, які очікуються на виставлення ще влітку цього року.

Бі-Бі-Сі: Ви згадали про приватизацію "Криворіжсталі". Вона виклика? останнім часом багато суперчностей. Тут і мітинги, і протести депутатів Верховної Ради, наприклад, позов Валентини Семенюк та й інші депутати виголошували наміри подавати до суду. Яка імовірність того, що приватизація не відбудеться?

Олександр Рябченко: ?мовірність того, що приватизація не відбудеться, існу?, але, скоріш за все, приватизація відбудеться у вигляді визначення переможця конкурсу, відбудеться продаж, а всі інші подальші дії стосовно надбання переможцем права власності на "Криворіжсталь" будуть вирішуватися у судових позовах, кількість яких наступного тижня зросте просто шалено. Я вважаю, що цих позовів буде не один і не два, а десь 7-8, можливо, до 10, тому що інші учасники конкурсу, які пропонують за "Криворіжсталь" ціну порядку мільярд двісті, мільярд триста мільйонів доларів, найімовірніше, не будуть допущені до участі в конкурсі.

Бі-Бі-Сі: А за Вашою оцінкою, якою може бути ціна "Криворіжсталі"?

Олександр Рябченко: Ринкова ціна "Криворіжсталі" - приблизно мільярд триста мільйонів доларів, а ціна, за якою "Криворіжсталь", скоріше за все, буде продано, на мою думку, становитиме близько 800 мільйонів доларів.

 

11 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів