Мистецтво огидного: про сучасне мистецтво та мистецтво загалом медіа-лекція Богдана Шумиловича

У культурному житті Ужгорода починається нова епоха: у нас з’явилася інституція, яка займається не будь-яким, а сучасним мистецтвом. Це – культурно-мистецький центр "Кубло", першою подією якого буде лекція Богдана Шумиловича "Мистецтво огидного: про сучасне мистецтво та мистецтво загалом".

 

Кому і для чого потрібне мистецтво? Особливо у нашій рідній Україні, де основним видом мистецтва стало заробляння грошей, а слово "художник" стало синонімом слова "придурок"? Чи потрібен Ужгороду й Закарпаттю центр, який займається сучасним, а не традиційним мистецтвом пейзажів та натюрмортів? Що то за звір взагалі такий – "сучасне мистецтво"?

Ідея створення культурного центру в Ужгороді вже давно висіла в повітрі. І ось це відбулося – група митців започаткувала особливу інституцію – сучасну, мультикультурну, цікаву й корисну для всіх жителів міста. Мистецький центр "Кубло" – місце для розвитку сучасного мистецтва у всіх його проявах: від інсталяцій та арт-відео до циклів лекцій та майстер-класів.

Цілком логічно, що розпочати свою діяльність "Кубло" вирішило із циклу лекцій про мистецтво. Першою з них буде "Мистецтво огидного", провести яку запрошений Богдан Шумилович – відомий у Львові та Східній Європі куратор, науковець, історик мистецтва й цікава особистість.

Цікава й насичена медіа-лекція розрахована на широке коло слухачів – всіх, кого хоч трохи цікавить культура та мистецтво. Для Ужгорода, звиклого до традицій, це може виявитися провокативною подією, яка викличе палкі дискусії й навіть спротив. Але це і цікаво! Адже мета сучасного мистецтва – змусити людину думати, відчувати сповна не тільки позитивне, а й різко негативне, відкривати для себе щось нове і незнане. Одним словом – пробуджувати.

Запрошуємо всіх представників мас-медіа до спілкування та співпраці.


Прес-конференція за участю організаторів культурного центру "Кубло" та Богдана Шумиловича відбудеться 22 травня о 16:30. Акредитація представників мас-медіа – під час прес-конференції.

Лекція відбудеться у приміщенні Лялькового театру в Ужгороді, 22 травня, в суботу, о 18:00.

Детальнішу інформацію про центр "Кубло" та лекцію можна отримати на прес-конференції, за електронною адресою [email protected] або телефоном 050 432-54-15 (Тетяна Смріга)


Довідка
Богдан Шумилович
Працює у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи (Львів, www.lvivcenter.org), де курує створення мультимедійної бібліотеки, проведення виставок, читає лекції, провадить покази медіа-мистецтва та кіно. Із 2008 року працює фасилітатором програми "Креативні міста" Британської ради в Україні, веде ігри "Міста майбутнього". У 2008 році заснував проект "МедіаДепо", який пропагує медіа мистецтво в Україні.
Магістр нової та новітньої історії (Центрально-Європейський університет, Будапешт), історик мистецтв (Львівська академія мистецтв). Навчався на факультеті проектного менеджменту університету імені Джорджа Вашингтона (США). Вивчав та викладав культурологію та візуальні студії у Львівському національному університеті ім. І. Франка, читає лекції в Україні та за кордоном.

 

19 травня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів