"Богородчани-Ужгород"

Нафтогаз України" і "Газпром" підписали угоду з газового консорціуму

 

Голова правління НАК "Нафтогаз України", перший заступник міністра палива та енергетики України Юрій Бойко і президент ВАТ "Газпром" (Росія) Олексій Міллер підписали угоду "Про вза?модію на інвестиційній фазі діяльності Міжнародного консорціуму з управління та розвитку газотранспортної системи України".

Як переда? УНIАН, підписання угоди забезпечить можливість реалізувати проект щодо проектування, фінансування, будівництва та подальшої експлуатації газопроводу "Богородчани-Ужгород". Відповідно до інвестиційного рішення, ухваленого учасниками консорціуму 31 серпня 2004 року, ця угода також забезпечить умови для транспортування природного газу газопроводом в терміни і в обсягах, встановлених в міжурядовій угоді від 18 серпня 2004 року. Замовником будівництва газопроводу виступить консорціум.

Угода підготовлена на виконання заяви президента України Леоніда Кучми і президента РФ Володимира Путіна про стратегічну співпрацю в газовій сфері від 9 червня 2002 року, яка обумовлю? створення підпри?мства "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України".

Як повідомлялося, 18 серпня 2004 року Кабінет Міністрів України і уряд Російської Федерації підписали Угоду про заходи щодо забезпечення стратегічного співробітництва у газовій сфері. Угода підписана у рамках створення Міжнародного газотранспортного консорціуму і визнача? умови будівництва і подальшої експлуатації нового газопроводу "Богородчани - Ужгород". ТОВ "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України" виступа? замовником з будівництва газопроводу, а після введення його в дію - ста? власником газопроводу і забезпечу? його експлуатацію.

Згідно з угодою, Росія гаранту? надання Україні для транзиту додатково від 5 млрд. куб. м газу (у 2005 р.) до 19 млрд. куб. м. газу (у 2010 р.), а надалі - в залежності від потреб ?вропейського газового ринку; забезпечу? укладання угод із ?вропейськими споживачами на прийом зазначених обсягів газу.

Україна забезпечу? необхідні умови для безперешкодного ведення будівельних робіт, оформлення усіх потрібних дозволів (у т.ч. на користування землею).

Фінансування будівництва здійснюватиметься порівну НАК "Нафтогаз України" і РАТ "Газпром" за рахунок власних коштів, а також кредитів, одержуваних під свої власні гарантії.

Угода ді? до кінця 2030 року, і автоматично пролонгу?ться на нові п'ятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про припинення її дії за рік.

 

28 жовтня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів