Іван Різак передав у фонд обласного Художнього музею картину одного з основоположників закарпатської школи живопису Йосипа Бокшая

Передана картина – портрет губернатора Підкарпатської Русі тридцятих років минулого століття Костянтина Грабаря

 

Цього віторка голова ОДА ?ван Різак передав у фонд обласного Художнього музею картину одного з основоположників закарпатської школи живопису Йосипа Бокшая.
Передана картина ? портрет губернатора Підкарпатської Русі тридцятих років минулого століття Костянтина Грабаря, уродженця теперішнього Закарпаття. За часів губернаторства цього відомого громадського і політичного діяча (до слова, він був третім і останнім губернатором Підкарпатської Русі) наш край бурхливо розвивався. Костянтин Грабар виступав за автономію краю, зробив вагомий внесок в утвердження українства в Підкарпатській Русі, піднесення культури й української національної ідеї. Після складання присяги у Празі він заявив: ?Хочу, щоб Підкарпатська Русь була сильною, стійкою, згуртованою і щоб її життя базувалося на об??днанні всіх національних сил?.
Картина Йосипа Бокшая ма? довгу і складну історію, вона не раз переходила з одні?ї приватної колекції в іншу. До сьогодні портрет належав сім?ї ?вана Різака. Тепер ? це власність Художнього музею. Свій безперечно меценатський вчинок ?ван Різак мотивував прагненням донести ще одну часточку нашої національної спадщини до широкого загалу закарпатців і гостей краю.
У свою чергу, директор Художнього музею Олег Зайцев зазначив, що цей подарунок ? вельми при?мна несподіванка для працівників музею. Схожого прецедента тут не пригадують ? жоден з попередніх керівників області такого не робив. Отож музейні працівники сподіваються, що цей приклад наслідують й інші представники ужгородської еліти, в приватних колекціях яких зберігаються картини відомих художників.
Ukrainka

 

02 листопада 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів