28-й чемпіонат світу зі спортивного орієнтування

На сході Франції, у популярному гірському курорті Савойя Гранд Ревард, проходить 28-й чемпіонат світу зі спортивного орієнтування. Він став рекордним за кількістю країн-учасниць – понад 400 елітних спортсменів з 55 країн на протязі тижня розігруватимуть 8 комплектів нагород.

 

На сході Франції, у популярному гірському курорті Савойя Гранд Ревард, проходить 28-й чемпіонат світу зі спортивного орієнтування. Він став рекордним за кількістю країн-учасниць – понад 400 елітних спортсменів з 55 країн на протязі тижня розігруватимуть 8 комплектів нагород.
До складу української збірної входять легіонери скандинавських клубів: двоє "фінів" - мукачівець В’ячеслав Мухідінов та його дружина вінничанка Олена Стругальова (обоє на змаганнях за кордоном виступають за фінський Turun Metsänkävjät) та дев’ять "шведів" - кримчанин Олександр Кратов і львів’янка Надія Волинська (обоє з OК Orion), харків’яни Павло Ушкварок, Анастасія Данилова (обоє – Stora Tuna IK) та Олександр Старов (OK Denseln), Олександр Марчук з Вінниці (Sodertalje Nykvarn Orienter) і сумчани Ольга Слута (Alfta-Ösa OK), Артем Панченко та Ольга Резниченко (обоє з Linköping OK).
Змагання розпочалися у суботу 13 серпня кваліфікаційними стартами на довгій дистанції, наступного дня визначалися фіналісти середньої дистанції, а у вівторок зранку пройдуть півфінальні забіги у спринті. За підсумками кваліфікації з кожної із трьох півфінальних груп до фіналу виходять по 15 найсильніших спортсменів (всього 45).
Фаворитами чемпіонату є традиційно сильні скандинавські збірні, команди Швейцарії, Франції, Чехії, Росії. Не збирається "здаватися без бою" й українська збірна: четверо з шести наших спортсменів успішно впоралися з кваліфікацією на довгій дистанції (до фіналу пройшли Надія Волинська (4 місце), В’ячеслав Мухідінов (8 місце), Павло Ушкварок (11-е) і Олександр Кратов (12-е), та забезпечили 100% представництво у фіналі на середній дистанції (Олександр Кратов у своїй групі фінішував 2-м, Павло Ушкварок – 4-м, Олександр Старов 12-м; Анастасія Данилова 11-ю, Надія Волинська – 12-ю, Ольга Резниченко – 14-ю).
Перших медалістів чемпіонату – у спринті – буде визначено вже ввечері 16 серпня, фінал відбудеться в історичному центрі міста Шамбері, у середу 17 серпня на високогірному плато Савойя Гранд Ревард (висоти між 1200 і 1500 м) свої медалі розіграють "стайєри", 19 серпня визначаться чемпіони на середніх дистанціях, а завершиться чемпіонат 20 серпня естафетними перегонами.
Наша довідка: до складу Міжнародної федерації спортивного орієнтування (IOF), що цього року святкує своє п’ятдесятиріччя, входять 75 країн-учасниць зі всього світу. Федерація розвиває чотири види спортивного орієнтування: Foot-O - бігом, Ski-O – на лижах, MTBO – на велосипедах, Trail-O – паралімпійський вид – для людей з обмеженими фізичними можливостями.
Дотепер найбільшими досягненнями українців на світових чемпіонатах, що проводилися під егідою IOF, є перемога чернівчанина Юрія Омельченка (клуб OК Orion, Швеція) на середній дистанції (1995, Німеччина) та дві срібні медалі на довгій дистанції 2003 (Швейцарія) та у спринті 2004 (Швеція); п’яті місця, що їх вибороли мукачівець В’ячеслав Мухідінов на довгій дистанції чемпіонату світу 2007 та феодосієць Олександр Кратов на середній дистанції 2010, і шосте місце в естафеті 2006 (Омельченко, Мухідінов, Ушкварок).

Сайт чемпіонату http://www.woc2011.fr/index.php?lang=en

 

15 серпня 2011р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів