Україна вимагає "негайної" допомоги від іноземних держав

Україна звернулася з проханням до іноземних держав про надання допомоги в споруді нового саркофага над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС (ЧАЕС). Українські власті вимагають фінансову допомогу "негайно", інакше вони прогнозують несприятливий розвиток подій на об'єкті.

 

Виступаючи напередодні на прес-конференції в Ки?ві, заступник начальника управління справами президента України Василь Базів сказав, що за колишніми попередніми підрахунками, на споруду нового саркофага на ЧАЕС до 2008 року було потрібне 758 млн. долл.

Проте за новими підрахунками, на проведення робіт необхідні 1 млрд 90 тис. долл.

За словами Базіва, країни-донори повинні компенсувати Україні бракуючу суму "негайно". ?накше українські власті прогнозують несприятливий розвиток подій на об'?кті.

Останній енергоблок на Чорнобильській АЕС припинив свою роботу в 2000 році. З тих пір Україна неодноразово зверталася до заходу з проханнями про фінансування емонтажних робіт на станції.

У травні цього року ?вропейський банк реконструкції і розвитку оголосив тендер на будівництво нового безпечного укриття над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Будівництво плану?ться почати в 2004 році і завершити в 2008 році.

Нове укриття у формі арки плану?ться зібрати в безпечній зоні біля 4-го енергоблока і потім спорудити над старим укриттям, побудованим в 1986 році над зруйнованим реактором для мінімізації дії радіації на робітниках.

Нове укриття розроблено для забезпечення герметичності реактора, як мінімум, на 100 років і буде оснащено устаткуванням для проведення робіт, які можуть бути необхідні в майбутньому.

План "Укриття" фінансу?ться через однойменну чорнобильську фундацію, якою управля? ?БРР. 28 урядів країн-донорів, за даними ?БРР, обіцяли фундації більше 700 млн. ?вро, крім того, додаткові засоби для завершення програми планували зібрати країни "Великої сімки".

За матеріалами [a href="http://www.rbc.ru"]РБК[/a]

 

13 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів