Угорці звинувачують українців у засміченні довкілля побутовими відходами

400 тонн сміття річкою Тиса попливло до сусідів. Щоб очистити воду від порожніх пластикових пляшок та повалених дерев, угорці витратили 150 тисяч євро. І тепер вимагають від України грошової компенсації.

 

Закарпатці ж запевняють, що не винні.
Гори порожніх пластикових пляшок та повалених дерев виявили угорці у річищі Тиси поблизу міста Токай. У засміченні звинуватили сусідів з українського Закарпаття.
Кажуть, саме звідти припливли 400 тонн побутових відходів під час нещодавньої повені. Закарпатські екологи й водники запевняють, що в засміченні не винні.
- Підняття води на 2 метри призвело до того, що якраз оце сміття було змито вздовж багатьох кілометрів усі?ї довжини Тиси. Це і на нашій території, і на значній території Румунії, і на території самої Угорщини та Словаччини, - каже Мирон Цюбик, начальник Державного управління екології та природних ресурсів у Закарпатській області.
Угорці заявляють, що очищення води від сміття коштувало майже 150 тисяч ?вро. Третину суми просять компенсувати Україну. Закарпатці відмовляються і кажуть про відсутність механізму відшкодування грошей.
Водночас пропонують країнам-сусідам розв'язувати проблему спільно.
- Це явище перенесення сміття. Все, що знаходиться в басейні ріки, обов?язково зноситься вниз по течії. Ми вдячні, що в них була технічна можливість - це низинна частина річки, де вони могли це сміття видалити, - заявив Володимир Чіпак, головний інженер Закарпатського облводгоспу.
Пластикові пляшки на берегах закарпатських річок залишають і туристи, і місцеві мешканці.
Прибирати за ними комунальники не встигають. А тому, за угорським досвідом, у кожному закарпатському селі створять самооплатну комунальну службу. А з часом на Закарпатті побудують завод з утилізації відходів.

За інформаці?ю інтернет-видання "Репортер"

 

12 листопада 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів