Новий рік закарпатці зустрінуть під дощем

А зима буде теплою

 

Зима на Закарпатті буде відносно теплою і небагатою на опади, а на Новий Рік закарпатці, що живуть в низовині змушені будуть ходити під дощем. Такий прогноз зробили в Закарпатському гідрометцентрі.

Невелике і недовготривале похолодання прийде на Закарпатті вже завтра. Опади у вигляді снігу розпочнуться 23 грудня, але триватимуть лише 2 дні. Щодо температур, то, у середньому, до 26-го грудня, стовпчик термометра на рівнинній території коливатиметься від 0 до -5 морозу удень і до 10 градусів морозу вночі. У горах буде усі ці дні до 15 градусів морозу. На жаль, для любителів снігу, після 26 грудня закарпатські синоптики очікують на прихід теплого повітря з Заходу та з Південного Заходу. Тому 29 числа, в низовині, розпочнеться дощ, який триватиме до 1 січня. Але не слід впадати у відчай через те, що Новий Рік не буде схожим на те свято, яке ми звикли собі уявляти – засніжені краєвиди, сніговики, льодові бурульки та кидання сніжками – усі ці "атрибути" Нового Року будуть, але не в низовині, а в холодніших місцях – на високогір’ї, на гірськолижних курортах Закарпаття. Тож справжній – сніжний Новий рік відсвяткують лише ті закарпатці, які встигли собі забронювати номер у одному з високогірних отелів чи садиб, та ті, хто живе у горах. Щодо температур, то, в низовинах, на Новий Рік буде в межах 2-3 тепла та близько 0 градусів уночі.

Лише 2 січня на Закарпаття знову прийде мороз, а з ним і сніг: "Традиційно, саме в Січень та Лютий на Закарпатті завжди більше всього снігу та найбільші морози. Прогнозувати на дуже великі проміжки часу ми не можемо, тому сказати більш-менш точний прогноз погоди на передріздвяні дні та на Різдво не беруся. Втім тенденція така, що середньомісячні температури за останні 12 років ростуть. Це означає, що зими стають теплішими. Але бувають надходження дуже холодного повітря з Арктики. Це було в минулому році, в позаминулому і прогнозується зараз. Зима традиційно буде короткою, два місяці, і закінчиться з приходом 1 березня, коли на рівнині і в горах будуть плюсові температури. Аномальних температур я не прогнозую. Історичних максимумів чи мінімумів за цей зимовий період не повинно бути. Суттєвих відхилень від норм – теж. Найтепліші зими за останні 10 років були у 2005-му і 2007-му роках, а найхолодніші з 2001-го по 2003-ій, а також 2006-го року. В цілому, за 10 років, 60% – це теплі зими. Втім, хочу підкреслити те, що ми можемо робити точні прогнози максимум на 3 дні, а на 4-й та 5-й дні даємо консультативний прогноз. Дивитися далі не можемо через обмеження фінансових і матеріальних можливостей. Довготермінові прогнози робить лише Держгідрометцентр, на базі досліджень Українського науково-дослідного інституту гідрометеорології. Тому можу гарантувати лише точність наших короткочасних прогнозів", – розповів начальник відділу метеорологічних прогнозів гідрометзабезпечення Закарпатського гідрометцентру Андрій Золотарьов.

За словами пана Андрія, Закарпатський гідрометцентр, при не дуже високому технічному забезпеченні, досяг чудового результату – середній добовий показник вгадуваності прогнозів погоди складає 92-95 %, що значно перевищує результати угорських метеорологів.

Прогнози Укргідрометцентру на зиму теж виглядають досить схожими. На початку грудня директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда зпрогнозував теплу зиму. За його словами зима буде теплою і дощовою. Оскільки за останні 20 років в Україні було 18 теплих зим, ймовірність того, що ця зима буде теплою, складає 99,9%. Синоптик також додав, що на тлі теплої погоди цієї зими не виключені холодні періоди з перепадами температур у 15, 20 градусів нижче нуля. Також зпрогнозував нестійкий сніговий покрив, який буде швидко танути.



Час Закарпаття

 

20 грудня 2012р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів