Як на гірській Воловеччині автівки борсалися в снігу

Минулими вихідними невеличке гірське село Верб’яж, що на Воловеччині, прикувало увагу всієї спортивної громадськості країни. В ті дні на зимовій трасі авто змагалися за право бути переможцем першого етапу чемпіонату України "Зимові вершини-2013". Паралельно на тій же трасі проходило й змагання… аматорів, які вирішили внести трохи екстриму в життя – своє та своєї машини. Одне слово, було справжнє автосвято.

 

Перше зимове ралі

Як розповіла на брифінгу ще минулого тижня директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА Маріанна Кляп, такі перегони вперше відбуватимуться не на львівській стороні перевалу, а на Закарпатті. Новинкою змагань стало й одночасне проведення професійних та аматорських гонок. Зробили це з двох причин: по-перше, траса була доволі безпечною, а, по-друге, таким чином можна цим видом спорту зацікавити більше людей. "Досі ми не наважувалися проводити змагання узимку, бо це досить небезпечно. А безпека на таких змаганнях – основне, про що турбуються організатори. Тому вдалося це зробити саме завдяки високій якості траси", – пояснив керівник Галицького автоклубу, директор змагань Сергій ЄЖЕНКОВ. А вищезгадана траса виявилася не такою вже й маленькою – 2 700 метрів. За словами фахівців, вона має 9 правих та 10 лівих поворотів, перепад висот – 116 метрів. Варто відзначити, що востаннє гонки на воловецькій трасі проходили ще в 2008 році, але то був етап ралі-спринту, гірські ж перегони на цьому схилі перевалу не проводилися ніколи.

Щодо учасників унікального старту, то за звання кращих змагалися 30 екіпажів із усієї України. Не обділили своєю увагою змагання й "метри" автогонок Володимир Петренко, Іван Остапченко та Михайло Серветник. За словами президента Федерації автоспорту Закарпатської області Сергія ТРУТНЄВА, після закарпатських змагань два екіпажі на чолі з Остапченком та Петренком поїхали в Прибалтику на етап Кубку Європи. Загалом до участі в цих гонках допускали лише водіїв, які мають авто, що відповідає усім засобам безпеки: з об’ємами двигуна до 1600, 2000 та 3500 куб. см, зимовою резиною та необхідним екіпіруванням. До слова, швидкість на перегонах була обмежена – до 90 км на годину.

За інформацією сайту Галицького автомобільного клубу, перемогу серед машин із об’ємом двигуна в 1000 куб. см здобув Володимир Петренко (Київ) на "Mitsubishi Lancer", 1600 куб. см – Ростислав Базилевич (Львів) на "Seat Ibiza", більше 2-х тисяч – Олександр Грабовецький (Львів) на "Skoda Felicia". Серед аматорів перемогу святкували Єгор Олесов (Київ), Сергій Пономаренко (Київ) та Олег Слезінський (Львів). Чемпіонів нагороджували з усіма почестями, а переможці поливали один одного шампанським.

До слова, привітати та підтримати переможців прийшли начальник ТУ МНС у Закарпатській області, депутат Закарпатської облради Мирослав ЩЕРБЕЙ. Вручивши переможцям нагороди, він подякував учасникам за такі видовищні та напружені змагання та висловив надію, що такі перегони стануть доброю традицією у нашому мальовничому краї на майбутнє.
Із прицілом на Ужок

До речі, в любительських змаганнях взяли участь спортсмени Львова, Києва, Чернівців, Одеси. Закарпаття представляв лише один гонщик – Дмитро Кравченко, який зайняв 4-те місце в своєму класі перегонів. "Це молодий водій, і старт у Верб’яжі – для нього тільки початок, – пояснив С. Трутнєв. – Уже в квітні він зможе кваліфікуватися на етапі Чемпіонату України, і з нього може вийти хороший гонщик". Загалом, за словами керівника Федерації, самі змагання відбулися на дуже високому рівні. "Можливо, навіть краще, ніж ми очікували, – зазначив він. – Турніром залишилися задоволені всі. Дуже хвалили і трасу, завдяки якій ніхто не пошкодив свою машину". Сергій Трутнєв упевнений: завдяки таким змаганням автолюбителі частіше будуть приїздити в наш край, та й загалом розвиватимуть цей спорт. Між іншим, на Закарпатті він уже доволі успішно розцвітає. Незважаючи на той факт, що на зимових перегонах у Верб’яжі був присутній тільки один краянин, в області є чимало класних гонщиків. За словами С. Трутнєва, Закарпаття нині в трійці кращих регіонів за їх кількістю. Мова йде і про братів Німців, які зараз не виступають, і про Вадима Трутнєва та Івана Данилишина, які в 2012 році тричі вигравали етапи Кубка Європи, за що й отримали звання майстрів спорту міжнародного класу. Щоправда, на зимових перегонах на Воловеччині їх закарпатці не побачили – спортсмени вирішили зробити паузу в своїх виступах.

Уже за два місяці спортивні авто знову повернуться у наш край. Як повідомили в федерації, 19-20 квітня на Ужоцькому перевалі відбудеться ІІ етап Чемпіонату України. Усі інші змагання пройдуть на Івано-Франківщині, Львівщині та Чернівеччині.

Дмитро ГОНЧАР, "Закарпатська правда"

 

17 лютого 2013р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів