ЗАКАРПАТСЬКІ ЖУРНАЛІСТИ ДІЛИЛИСЯ ВРАЖЕННЯМИ ВІД УЧАСТІ ОБЛАСНИХ МАС-МЕДІА У ВИБОРЧИХ ПЕРЕГОНАХ

„Чи витримали закарпатські ЗМІ випробування виборами”—це питання обговорювали крайові журналісти на засіданні Ужгородського прес-клубу, аналізуючи підсумки правового проекту за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні.

 

Упродовж травня-листопада у прес-клубі відбулися серія тренінгів для журналістів та студентів-юристів, на яких розглядались правові аспекти проведення виборчої кампанії в Україні, механізми захисту прав працівників мас-медіа, особливості законодавчого забезпечення діяльності ЗМ? під час виборчого процесу.

Анастасія Бачинська, юрист прес-клубу, продемонструвала також спеціальні видання для журналістів з питань виборчого законодавства та захисту виборчих прав громадян; та розповіла про роботу консультаційного центру, який діяв у прес-клубі та офісі партнерської організації Об??днаної асоціації студентів-юристів Закарпаття. ?Пересічний виборець не завжди може дати правову оцінку діям органів державної влади та кандидатів у президенти, інших учасників виборчого процесу і основним джерелом інформації про вибори для них залиша?ться ЗМ?, а саме журналісти, які повинні надавати неупереджену інформацію. Тому правова підготовка журналіста набува? неабиякого значення, адже її поверховість не да? можливості надати фахові та якісні правові коментарі до тих численних ситуацій, що відбуваються під час виборчого процесу,?--зазначила Анастасія Бачинська. Вона також проаналізувала тематику звернень журналістів до консультаційного центру: 42 % стосувалось запитань щодо різних аспектів передвиборчої агітації, 19 % - загальних питань процедур виборчого процесу, 16 % - запитання додаткових прав, обов?язків і обмежень журналістів під час виборчого процесу, 16 % - звернень стосувались компетенції органів влади і їх посадових осіб щодо виборчого процесу, 14 % - запитання щодо видів і розмірів відповідальності за порушення виборчого законодавства, 11 % - запитання щодо новел Закону України ?Про вибори Президента України?.
Йшлося також про результати моніторингу крайових мас-медіа упродовж липня-листопада ( передвиборчого періоду) та рівень доступу кандидатів до окремих видань. Журналісти різних видань при?дналися до дискусії щодо висвітлення неупередженої інформації у ЗМ? та висловили власну точку зору на ситуацію в мас-медіа області упродовж останніх місяців виборчої боротьби в Україні. Як підкреслив професор УжНУ, дописувач до багатьох обласних видань Сергій Федака, ?закарпатські мас-медіа випробування виборами витримали, незважаючи на приналежність видань до різних політичних сил. А допомогло у цьому згуртованість журналістів, які не втратили корпоративності навіть при роботі на заангажовані ЗМ??.

 

09 грудня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2004-12-10 / 08:38:00

    ніякого

  2. 2004-12-10 / 08:37:00

    %) а результату нікого!!

  3. "шанувальник& 2004-12-09 / 12:32:00

    А пан Федака точно проживає у Закарпатті? Чи, може, він із Місяця дописує до багатьох обласних видань?! Закарпатські журналісти витримали випробування виборами!!! Це ж треба! Бо вони згуртовані, а ще, мабуть, сміливі, принципові і відповідальні перед власною совістю та власним народом! Сміх, та й годі!