США виділяють гроші на ядерну безпеку в Україні

США в цьому році виділять Україні технічну допомогу в розмірі 15 мільйонів доларів для реалізації проектів українсько-американського співробітництва в сфері ядерної безпеки.

 

Про це повідомив директор офісу Міжнародної програми ядерної безпеки в США Річард Райстер.

Програма успішно працю? в Україні вже кілька років, і США заявляють, що поки задоволені її результатами.

За даними Національної атомної енергогенерувальної компанії (НАЕК) "Енергоатом", з 1993 року в межах програми ядерної безпеки було реалізовано 70 спільних українсько-американських проектів.

Більшість напрямків реалізованих проектів стосуються безпечної експлуатації українських атомних електростанцій, зокрема забезпечення радіаційної безпеки, підготовки персоналу, фізичного захисту, кваліфікації ядерного палива.

За словами першого віце-президента і технічного директора НАЕК Юрія Ковріжкіна, завдяки цій програмі два енергоблоки на Рівненській і Хмельницькій АЕС, які зараз споруджуються, матимуть найвищий рівень безпеки поряд з іншими діючими енергоблоками на українських АЕС.

?вропейський банк реконструкції і розвитку (?БРР) разом з компані?ю ?Euroatom? також вивчають можливість надання "Енергоатому" 125 млн доларів кредитних коштів для фінансування заходів для підвищення безпеки потужностей РАЕС і ХАЕС, які зараз добудовуються.

Тим часом, питання ядерної безпеки гостро стоїть в Україні не тільки на споруджуваних об"?ктах, але й у Чорнобилі. Наприкінці минулого тижня Україна звернулася з проханням до іноземних держав про надання допомоги в спорудженні нового саркофагу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Українські власті просять терміново надати фінансову допомогу, інакше вони прогнозують несприятливий розвиток подій на об"?кт.

 

16 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів