В Ужгороді відкриють міні–пам’ятник Орієнтувальнику

на Київській набережній

 

27 вересня на Київській набережній, з ініціативи закарпатських ветеранів спортивного орієнтування, заплановане відкриття міні–пам’ятника Орієнтувальнику – першого на теренах Східної Європи. Автор Василь Бедрик.


Подібний є лише у шведському місті Сальтшебаден. Зроблений з нержавіючої сталі за проектом художника Олле Карлстрома скульптором Хольгером Йохансоном. Відкритий 4 липня 1976: на шестиметровому уламку скелі стоїть фігура людини з картою в руках. Напис на пам’ятнику "Першому орієнтувальнику" ("Förste orienteraren". "Har man en gång fångats av viddernas och de stora skogarnas trollmelodi, är man bergtagen" - "Хто хоч раз освоїть чарівну мелодію безмежних лісових просторів, буде зачарованим нею навік") – саме тут 25 березня 1919 відбулися перші масові змагання з орієнтування. Однак офіційною датою народження орієнтування у світі вважається 13 травня 1897, коли були організовані перші змагання в бігу з картою і компасом для військових у Норвегії.

А в актовому залі ЗОШ № 5 буде експонуватися найбільша в світі колекція значків, присвячених спортивному орієнтуванню – "Історія, закарбована в металі".

 

24 вересня 2013р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів