Скандал з UMC знижує вартість Укртелекому в очах Чечетова

Скандал, зв'язаний з опротестуванням угоди з продажу національним оператором зв'язку ВАТ "Укртелеком" своєї частки в "Український мобільний зв'язок" (UMC), може нанести набагато більшу шкоду інвестиційній привабливості "Укртелекому, ніж сама угода, вважає глава Фонду держмайна України (ФДМ) Михайло Чечетов.

 

"Зниження інвестиційної привабливості "Укртелекому" за рахунок продажу UMC далеко не адекватно тому політичному галасу, що сьогодні піднявся навколо неї", - сказав він журналістам у середу.

Як повідомлялося, на минулому тижні Генеральна прокуратура України заявила, що
заперечу? в господарському суді законність продажу "Укртелекомом" 51%-аї частки в UMC, яка йому належала, на підставі невідповідності ці?ї угоди ухваленому в 2000 році закону "Про особливості приватизації ВАТ "Укртелеком".

Чечетов вагався відповісти на запитання про те, чим може завершитися судовий розгляд. Крім того, він нагадав, що продаж "Укртелекомом" частки в UMC була здійснена під час діяльності трьох складів Кабінету міністрів: рішення про продаж приймалося ще урядом Віктора Ющенко, "а сьогоднішній уряд це рішення реалізував".

Україна в поточному році плану? продати 42,86% акцій "Укртелекому". Після продажу в державній власності залишиться контрольний пакет (50%+1 акція); 7,14% акцій продані трудовому колективові за пільговою підпискою.

"Укртелеком" - монополіст на ринку зв'язку України, разом з дочірніми компаніями, по оцінці оператора, займа? близько 60% телекомунікаційного ринку. Компанія володі? 100% акцій ЗАТ "Утел" і 51%-ною часткою в одному з ведучих інтернет-провайдерів СП "?нфоком".

"Укртелеком" у 2003 році збільшив доход на 15% - до 5,054 млрд. грн., зменшивши чистий прибуток на чверть - до 616 млн. грн.

В листопаді 2002 року компанія "МТС" уклала договори про покупку 57,66%-ної частки в UMC за $194,2 млн., у тому числі 25% - у "Укртелекому" за $84,2 млн., а також по 16,33% акцій за $55 млн. - у компаній DeutscheTelekom (Німеччина) і KPN (Нідерланди). Угоди були завершені на початку березня 2003 року.

Крім того, МТС уклало договір опціону з "Укртелекомом" про придбання 26%-ної частки, яка залишилась у нього, в UMC за $87,6 млн. МТС реалізувало опціон у червні 2003 року.

МТС і TeleDanmarkInternational (Данія) також підписали договір опціону на покупку 16,33%-ної частки в UMC за мінімальною ціною $55 млн. Вона була продана в липні 2003 року за $91,7 млн.

Таким чином, МТС зосередило в себе 100%-ву частку в UMC і в квітні поточного року вирішило перетворити СП у ЗАТ.

UMC - лідер на ринку мобільного зв'язку України, обслугову? понад 4,35 млн. абонентів.

 

16 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів