В Ужгороді рясно зацвіли фруктові дерева

Нині, хоч на дворі досить прохолодна температура повітря (вночі було лише +1, зараз +7 за Цельсієм), а на вулицях Ужгорода рясний цвіт фруктових дерев. Кореспондент Ужгород.net відзняв цвітіння ранніх слив і черешень біля Ужгородської центральної клінічної лікарні.

 

Ми поцікавилися, як ставляться до такого досить раннього цвітіння садівники і бджолярі. Виявляється, вони дуже занепокоєні, бо рясність плодів такої ранньої весни ще не означає, що врожай буде гарним. 63-річний пасічник Валерій з села Минай, що поблизу обласного центра, стурбований. Каже, що з першим потеплінням весняної пори помітив, що бджоли щодня вилітали з його вуликів в пошуках нектару, але поверталися голодними. Бджоляр пояснює: квіти виділяють нектар лише при температурі +14 градусів. Проте впродовж березня вона коливалася від 0 до 12. Зараз через дощову погоду бджоли вилітають в сади та на поля вкрай рідко. А цього недостатньо для запилення дерев.

«Нині погодні умови на Закарпатті не дозволяють бджолам нормально харчуватися, тому даю їм підкормку», - розповідає пан Валерій і продовжує. - Цьогоріч природа збила з пантелику бджіл: через одночасне цвітіння ягідних дерев із кісточковими комахи не можуть повноцінно запилити їх».

Не в захваті від весняних перепадів температури й садівники. Вони кажуть, це негативно вплине на врожайність вишень та черешень, адже ці дерева цвітуть найпершими серед кісточкових дерев. Постраждають і ранні ягідні: смородина, порічки та аґрус.

 46-річний агроном-садівник Віктор каже: «Бджола, перелітаючи з одного фруктового дерева на інший, наприклад, з вишні на яблуню, не завжди зробить повноцінне запилення тим пилком, який необхідно для того, щоб відбулося запилення квітки».

Більше везе пізнім сортам яблунь та інших фруктових дерев, які ще чекають на тепло. Будемо сподіватися, що воно таки настане і закарпатські садоводи матимуть гарний врожай.

Ужгород.net

 

 

 

16 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів