Ужгородські школярі вивчали Томаша Масарика у Карлових Варах (фоторепортаж)

Школярі з Ужгорода побували з екскурсією у курортному місті в Чехії – Карлових Варах, розташоване на заході історичної області Богемія, між Крушними горами та Карловарською верховиною. Організатором поїздки виступила закарпатська громадська організація «Мала Академія літератури і журналістики», яку очолює відома тележурналістка Ірина Гармасій.

 

Розпочалася екскурсія з пам’ятника Президенту Чехословаччини Томашу Масарику (1918-1935), який відпочивав та лікувався у курортному місті. Ім’я Томаша Масарика добре відоме закарпатцям. Адже цей вчений, громадсько-політичний діяч ввійшов в історію як один із засновників та перший Президент найбільш демократичної слов’янської держави у 20-23-х роках ХХ століття - Чехословаччини. Він добре знав слов’ян, їх політичні проблеми і був незаперечним авторитетом з цих питань на міжнародній арені. Розгляд проблематики державно-політичного самовизначення Закарпаття в цей період тісно пов'язаний з особою першого президента Чехословацької Республіки, визначного науковця і політика Томаша-Гаріка Масарика.

Далі чеський гід розповіла ужгородським дітям на чистій російській мові, що в цьому місті є 12 мінеральних джерел, які вважаються одними з найкорисніших та найефективніших у світі. Найбільше та дуже інтенсивне джерело – Вржидло (Гейзер) – знаходиться на глибині 2 км, та за одну хвилину викидає 1500 літрів унікальної за своїм хімічним складом та екологічно чистої води.

Також учні дізналися про виникнення міста. Як розповідає давня легенда, король Карл IV під час полювання був серйозно поранений. Він заїхав верхи у гаряче джерело, і вода дивним чином вгамувала біль та зцілила рану. Зрадівши цьому, король наказав заселити цю місцевість, побудувати житло поряд із джерелом.

Тож, вже кілька століть Карлові Вари популярне місце для туризму, особливо для міжнародних знаменитостей, які приїжджають сюди для відпочинку та лікування мінеральними джерелами і чистим повітрям. Щорічно місто відвідає приблизно 2 мільйони туристів із майже 80 країн світу, переважно короткочасних, в тому числі 50 000 гостей лікується. В місті, передусім у курортній зоні, знаходиться багато пансіонів, санаторіїв, готелів. Місто також славиться своїм міжнародним кінофестивалем і популярним чеським лікером «карловарська бехерівка».

Відтак, ужгородські діти на власні очі побачили, як на поверхню виходить мінеральна вода з кількох гарячих джерел (а таких у місті більше за 80 місць). Джерела схожі за хімічним складом, але мають різний вміст вуглекислого газу і температуру — від 39 до 73 градусів за Цельсієм. З них - 19 визнані державними законами, як «природні цілющі джерела».

Для школярів найбільший і найпопулярніший курорт Чехії, що розташувався в живописному предгірному містечку, в долини річки Тепла, залишив незабутні враження. Учні наочно дізналися, завдяки чому Карлові Вари здобули популярність: матінка Природа наділила тутешні краї цілющими мінеральними джерелами. Знадобилися століття, аби люди розпізнали цілющу силу карловарської води. А коли це сталася, на цьому місці виросло ціле європейське місто, в якому так гармонійно вписався гірський пейзаж, прикрашений лісистими схилам.

Валерія Громицька для Ужгород.net

 

17 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів