Перший цвіт магнолії одягнув дерева на Ужгородщині

Вже 12 років поспіль сім’я Грушовських із Ужгородщини має нагоду милуватися цвітінням дивовижної квітки-дерева – магнолії, яка щороку ранньою весною прикрашає їх оселю.

 

Ніжно рожево-білі пелюстки сторчать на ще не одягненому в листя дереві. Здалеку 6-ти метрова магнолія нагадує нетутешню панну в розкішній старомодній сукні, яка прийшла в гості з позаминулого століття…Насправді, родовід цієї панни з Китаю дуже давній. Магнолії виникли ще понад 140 мільйонів років тому. Цей рід рослини відокремився у ті часи, коли бджіл ще не було. Квіти магнолії запилювалися за допомогою жуків.

Щодо немісцевого вигляду красуні, то йому теж є своє пояснення: у природі більшість видів росте в Південно-Східній Азії та Північній Америці. А до Закарпаття її завезли тільки у XX cтолітті.

Ми запитали у господаря китайської красуні, чи легко виростити ціле дерево магнолії?

 «Виростити ціле дерево – справа не з легких, - розповідає пан Томаш. – Я придбав невеличкий саджанець 12 років тому, як тільки-но перейшли жити в новозбудований дім. Деревце висадив на відкритій ділянці перед будинком. Лише коли магнолії було вже років 7-8, вона почала цвісти. Кожна квітка чимось схожа на водяну лілію. Щовесни наша сім’я милується цвітінням цього велетенського дерева. Цього року понад 100 квіток прикрашає нашу улюбленицю», - гордо каже господар дерева-квітки.

Ужгород.нет

 

 

 

23 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів