МНС-ники Закарпаття консультують краян як поводитися з вогнем

Прометей, віддаючи вогонь людям, сподівався, що він творитиме добро. На жаль, з часом споживацькі інтереси землян здебільшого перетворили його із дарованого блага на причину бід і нещасть. За правило, неконтрольований вогонь навідується туди, де поводяться з ним безпечно та необережно.

 

Як наслідок виникають пожежі, які приносять людству чимало болю і страждань.

Фактично щодоби в пожежно-рятувальну службу Закарпаття надходять повідомлення про пожежі, що нерідко закінчуються травмуванням та загибеллю людей, а про знищене майно вже й говорити не варто. Так, за три місяці цього року трапилося 402 пожежі, які завдали прямих матеріальних збитків майже на мільйон гривень. Окрім цього вогняна стихія забрала життя п’яти краян. Ще п’ятеро осіб були травмовані. Прикро, але винуватцями всіх цих бід в більшості випадків є самі ж люди, які злочинно-зневажливо ставляться до вимог пожежної безпеки, проявляючи недбалість у відношенні до вогню. Отож, над усталеною ментальністю, що “зі мною такого не станеться” повинне брати гору дотримання елементарних правил пожежної безпеки. 

Особливо актуально це для житлового сектора, де щороку стається близько 70 відсотків від усіх зареєстрованих пожеж. Так, із усіх зареєстрованих пожеж, 360 виникло саме у житловому секторі, що становить майже 90 відсотків.

В основному вогняна стихія навідується в оселі закарпатців через електрику. Здавалося б ще одне благо, правда вже дароване людству технічним прогресом. І знову через невміле користування воно приносить нам біду. Цьому підтвердження – численні пожежі, які стають наслідком порушення правил експлуатації електромережі, користування побутовою технікою. Так, за перший квартал 2014-го 94 пожежі сталося через порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок.

А великої науки для того, щоб не сталося пожежі не потрібно, слід лише не експлуатувати пошкоджені розетки, вимикачі; не залишати без нагляду ввімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі тощо. Щоб попередити виникнення пожежі через електричні причини, необхідно довіряти монтаж і ремонт електромережі й електрообладнання тільки фахівцям. Для захисту електромережі від перепадів напруги застосовувати автоматичні запобіжники й калібровані плавкі вставки лише заводського виготовлення. Вмикати електроприлади тільки при допомозі штепсельних з'єднань. Користуватися прасками, електроплитами, чайниками й іншими приладами зі спеціальними вогнетривкими підставками. Слід уникати перевантаження електричних мереж, не вмикати одночасно побутові електроспоживачі значної потужності.

Іншою досить поширеною причиною виникнення пожеж особливо зі смертельними наслідками травмуванням краян є необережне поводження останніх з вогнем. За три місяці в області з цієї причини сталося 44 пожежі.

Тут на окрему увагу заслуговують любителі покайфувати з чаркою та цигаркою. Саме недопалок в руках сп’янілої та змореної сном людини у вигляді чадного газу стає знаряддям її ж вбивства.  Із восьми пожеж, що стали наслідком паління в ліжку, загинуло троє людей та ще двоє травмувалися. 

Звісно, чи пити і палити – вирішувати кожному індивідуально, заборонити це не входить до компетенції жодного контролюючого органу. І все ж працівники Управління ДСНС України у Закарпатській області застерігають любителів чарки і цигарки, щоб вони були дуже обачливі й здоровий глузд таки брав верх над невпинним бажанням перед сном затягнутися нікотинним димом. А далі все відбувається за звичною ланцюговою реакцією: зморений організм поринає у сон, недопалок падає на постільну білизну й починає робити свою жорстоку справу, наповнюючи приміщення ядучим чадним газом з полону якого мало кому вдається врятуватися. Не випадково паління в нетверезому стані називають згубними звичками. І вони таки гублять, причому як чоловічу, так і жіночу стать.

Також дорослим не слід забувати приділяти увагу розвагам дітей, котрі, залишаючись на самоті, можуть вигадати небезпечні розваги з вогнем, самостійно вмикати електричні та газові прилади. До слова, цього року на Закарпатті від дитячих пустощів з вогнем вже виникло 2 пожежі. Отож, запальнички та сірники варто тримати поза полем зору малолітніх та у недосяжних для них місцях. Вже з дворічного віку діти здатні самостійно їх запалити. Ніколи не треба заохочувати та дозволяти дітям бавитися із сірниками й запальничками та вважати їх іграшками.

Попереду на нас чекає літня пора, а це пора відпусток та масового відпочинку.  Переважна більшість людей полюбляє його проводити на природі. А уявіть таку ситуацію. Ви з хорошим настроєм приходите у ліс, щоб відпочити, але навколо улюбленого вашого місця наслідки безпечного перебування людей – обгорілі після пожежі дерева, знищена вогнем трава. Досить сумне видовище, а якщо ще й пригадати, яким гарним було все до пожежі. А вина в тому тільки наша з вами – це кинутий непогашений недопалок або сірник, залишене багаття. 

Ось такі нехитрі причини, які призводять до непередбачуваних наслідків. Але саме через них не перестають замовкати телефони у пожежних підрозділах, за якими щодобово надходять повідомлення про все нові й нові пожежі. А  винуватцями всіх цих бід у більшості випадків - люди, які злочинно-зневажливо ставляться до вимог пожежної безпеки, проявляють недбалість у відношенні до вогню. Управління ДСНС України у Закарпатській області в черговий раз нагадує, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить нас згубних наслідків неконтрольованого вогню.

У ДСНС України у Закарпатській області

 

03 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів