Невже акція «Закарпаттю – чисте довкілля» обійде Тячівщину?

Суперечки довкола сміттєвої проблеми району точаться вже багато років, але результат майже непомітний – сміттям вкриті узбіччя доріг, забруднені узлісся, річки та їх узбережжя, купи непотребу можна побачити навіть у сільських парках та зонах відпочинку.

 

І хоча розпорядженням голови Тячівської райдержадміністрації від 17.03.2014 «Про благоустрій населених пунктів, проведення акції «Закарпаттю – чисте довкілля» та встановлення єдиного санітарного дня з очищення території району» передбачено комплекс заходів щодо приведення території в належний санітарний стан, до реалізації якого повинні бути залучені виконкоми міської, селищних та сільських рад, районні установи та організації, за офіційною інформацією Тячівського районного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області, станом на перше квітня цього року, санітарний стан населених пунктів все ще залишається незадовільним.

Відтак сьогодні, на виконання вищезгаданого розпорядження, члени міжвідомчої комісії з організації проведення благоустрою населених пунктів здійснили рейд Тячівщиною та переконались у цьому особисто. Зокрема вони відвідали селище Буштино, села Новобарово, Вонігово, Тереблю, Дулово, Колодне, Углю, Вільхівці-Лази, Нересницю, Вільхівці, Добрянське, Біловарці та Бедевлю. Прикро констатувати, та в більшості з відвіданих населених пунктів немає організованих сміттєзвалищ, натомість купи побутових відходів рясніють на узбіччях доріг та прилеглих до річок територіях. Найбільші з таких несанкціонованих сміттєзвалищ можна побачити на територіях, що знаходяться за межами населених пунктів, адже це дозволяє керівникам органів місцевого самоврядування знімати відповідальність із себе та звинувачувати інших, а саме – райавтодор або ж керівництво сусідніх населених пунктів.

Найбільші з таких сміттєзвалищ були виявлені на придорожній території між Углею та Вільхівцями-Лазами, Новобаровом та Воніговим, між автотрасою та узбережжям річки Тересва у Нересниці, біля автомобільного мосту у Буштині, на частині території, що межує з Хустським районом. Незважаючи на інформаційні таблички про заборону викиду сміття (де вони є), встановлену камеру відеоспостереження в Нересниці та загрози притягнення до відповідальності у вигляді штрафів, які згідно Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” для посадової особи можуть сягати від 102 до 425 грн., для громадянина – від 17 до 102 грн., а згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення ще більшої суми, населення це не зупиняє. Пластик, скло, бляшанки, будівельне сміття, розбиту техніку та інші відходи люди відвозять якнайдалі від своїх домівок та викидують за межами населених пунктів навіть не замислюючись над тим, яку шкоду це може завдає екології краю.

Відтак сьогодні, керівники органів місцевого самоврядування вищезгаданих населених пунктів отримали офіційні листи Тячівського районного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області з пропозиціями щодо якнайшвидшого вирішення проблем з несанкціонованими сміттєзвалищами та приведенням територій в належний санітарний стан. А результат реалізації пропозицій стане очевидним незабаром.

 Тячівська РДА

 

05 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів