237-му весну зустрічає перлина Закарпаття

Ось уже 237-му весну зустрічає перлина Закарпатського музею народної архітектури та побуту - лемківська дерев’яна церква Святого архангела Михаїла, привезену у 1972 році із мукачівського села Шелестово. В її інтер’єрах можна побачити різьблений іконостас та ікони XVIII століття.

 

Чудової сонячної погоди ужгородці разом із сім’ями часто навідуються  у стилізоване етнічне село, розташоване у центрі міста. Адже тут знаходиться ціле зібрання зразків дерев'яної архітектури, типові для представників різних народів Закарпаття.

Але найбільшу увагу привертає церква з села Шелестово Мукачівського району. Заснована ще у 1777 році, нині вона - одна з двох аутентичних лемківських церков, які збереглися на території України. Історики кажуть, що цей храм є зразком класичного поєднання в народній архітектурі двох стилів - шатрового і барочного.

Церква рублена з дубових брусів, покрита лемешем - гонтом. Складається з двох прямокутних зрубів. Триподільність на вівтар, наву, бабинець яскраво виражена в екстер’єрі, що підкреслюється трьома вежами. Вежі над навою і вівтарем споруджені у вигляді 5-ступінчатих шатрів, які завершуються барочними банями та голівками.

Михайло Сирохман писав про Шелестівську церкву: "Це одна з найкращих дерев'яних церков України. Серед кількох збережених церков лемківського стилю Шелестівська вирізняється бездоганними пропорціями, особливою стрункістю, чудово проробленими художніми деталями. Висока барокова вежа сповнена чарівної грації, баня над вежею має розвинуті грані і вище – ажурну аркаду відкритого ліхтарика, увінчаного главкою з кованим хрестом. Такі ж главки повторено над шатровими верхами нави й вівтаря. Барокову вежу майстерно узгоджено з шатровими верхами давнього українського стилю. Загальний ритм форм – це динамічний злет зі сходу на захід. Зруби збудовано з дубових брусів (перетином 15–40 см), що скріплені в кутах замками «ластівчин хвіст». Висота церкви з вежею сягає 22 метрів».

Нагадаємо, музей знаходиться в історичній частині Ужгорода, на південному схилі Замкової гори, поряд із середньовічним замком. Це один з перших музеїв просто неба в Україні, який було відкрито ще у 1970 році.

Ужгород.net

 

 

06 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів