Ужгород потопає у п’янких пахощах розкішного сакурового цвіту

В Ужгороді, завдяки ранній весні, розпочали масово цвісти дивовижні рожеві японські дерева. Сакура - саме вона стає улюбленицею для десятків тисяч і мешканців міста, і гостей обласного центру, які з нетерпінням щовесни чекають та приїжджають на чудовий панорамний квітковий пейзаж на вулицях міста, а особливо на його духмяний квіт.

 

Вже декілька років старовинні вулиці міста над Ужем є надзвичайно популярними серед «природоманів» та туристів. Місцеві гіди розповідають, що сакури в Ужгороді з'явилися після входження Закарпаття до Чехословаччини, з 1919 по 1939 рік. У цей час чеська влада активно вкладала кошти у розбудову мікрорайону Галаго (нині центр Ужгорода по правий бік річки Уж).

А от закарпатська легенда переповідає по-своєму, як з’явилась сакура в Ужгороді. Якось везли якось японці австрійському імператорові Францу-Йосипу І сакури в подарунок. Оскільки дорога їхня пролягала через Закарпаття, довелося делегації заночувати в Мукачеві.

Звісно ж, Мукачевом миттєво розійшлася вістка, що везуть японці з собою партію якоїсь загадкової надзвичайно цінної вишні. Тому зовсім не дивно, що уночі частину саджанців у японців вкрали місцеві закарпатці і пізніше відвезли на продаж до Ужгорода, де й продали їх успішно ужгородцям під виглядом фруктових дерев. З тих пір і росте сакура в Ужгороді та радує своїм чудовим цвітінням.

Наш кореспондент відзняв японських довгожителів на вулиці Довженка та поблизу дитячої лікарні. Видовище незабутнє, судіть самі…

Ужгород.net

 

 

 

08 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів