В Ужгороді зацвіло середземноморське дерево, на якому повісився зрадник Ісуса Христа (фото)

Щовесни мешканці Ужгорода та гості милуються цвітінням дерев, привезених та посаджених зі Сходу, які вже давно стали справжньою візитівкою Закарпаття.

 

Однак, на фоні чудової квіткової панорами японських магнолій, райських яблук та вишень, особливе місце займає «юдине дерево» із Середзеномор’я.

Вже кілька тижнів Ужгород вбраний у різнокольорові шати. Містяни та туристи намагаються зафіксувати на фотоапарати ексклюзив та вловити невидиму динаміку цвітіння.

Але часто люди плутають і відносять до сакур дерево, квітки якого теж рожевого кольору та щільного розміщення – так зване «юдине дерево» (лат. cercis siliquastrum). Однак, це дерево має свою характерну особливість, яка і найбільш помітно відрізняє його від японських сакур.

Його квіти виростають одразу з кори стовбура та гілок. Відтак, пильніше придивившись, складається враження, ніби дерево вкрите рожевим мохом. Його батьківщина - Середземномор'я. За легендами, саме на цьому дереві повісився зрадник Ісуса Христа - Юда. Звідси і назва дерева. Його розміри сягають до 8–10 метрів.

Історики та ботаніки кажуть, що більшість квіткових дерев були завезені на Закарпаття ще у кінці ХІХ – на початку ХХ століть. «Деревця інтродуковували або одразу з Праги, або через Кошиці, Братиславу завозилися до нас», – розповідає доцент кафедри ботаніки УжНУ Роман Кіш. - Чи не найбільше екзотичних дерев було висаджено у колишньому саду Лаудона у ХХ столітті. Науковець виписував багато саджанців із Будапешта, куди дерева доставлялися з Відня. За радянський період багато дерев-екзотів завозилися вже з Криму та Кавказу. Саме «юдові» дерева, - каже ботанік, – насадження з радянських часів».

Кореспондент Ужгород.net зафіксував свій фотоексклюзив та намагався вловити неперевершену динаміку цвітіння «юдиного дерева» на фоні сусідки сакури.

Ужгород.net

 

 

 

13 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів