Що робити, аби парламентські вибори не спровокували новий Майдан?

Немає особливої різниці, за якою системою відбуватимуться наступні вибори до Верховної Ради України. Баталії навколо системи виборів припиняться тоді, коли бізнес остаточно відділиться від політики. У жодному разі влада не має нав'язувати суспільству своє бачення виборів.

 

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політтехнолог Олексій Голобуцький. "Моє глибоке переконання, що ніяка система виборів не є запорукою демократичності і вирішення якихось проблем. Ми пройшли вже всі системи виборів крім відкритих списків. І завжди були якісь негаразди - і тушки, і люди за гроші купувалися. Тільки здорове суспільство є запорукою того, що вибори будуть нормальними. Інакше, за будь-якої системи, за тієї ситуації, яка у нас є, вибори не будуть чесними", - вважає експерт.

Голобуцький вважає, що баталії навколо системи виборів припиняться тоді, коли бізнес остаточно відділиться від політики.

"Зважаючи на всі наші проблеми, як регіональні так і ментальні, змішана система але з відкритими списками, або чисто пропорційні вибори з відкритими списками, - можуть стати виходом", - наголосив експерт.

На думку політтехнолога, у жодному разі влада не має нав'язувати суспільству своє бачення виборів.

"Потрібно пам'ятати, що цивілізаційно ми - Європа. Можна, звісно, нав'язувати правил гри, які не підходять суспільству, як це роблять на Сході. Це пройшли Японія і Південна Корея. Але є європейський спосіб, коли усе відбувається еволюційним шляхом, суспільство підростає. Можна зробити кримінальне покарання за неголосування, як у Туреччині. Або запровадити штрафи. Але для нашої країни це - неприйнятно. Тому на виборах має бути поєднання факторів: прозорість, ЗМІ та сумлінне суспільство. Розуміння того, що продаж голосів може знову закінчитися Майданом, стріляниною і жертвами. Що проблема не в системі виборів, а у тому, як ми до цього ставимося", - вважає він.

За словами експерта, прохідний відсотковий бар'єр на виборах до ВР сьогодні вже є неактуальним, і його варто скасувати.

"Коли у нас був президентсько-парламентський устрій, можливо, прохідний бар'єр до Верховної Ради і був потрібен. Зараз, коли саме парламент є головним, врахування думки навіть найменшої політичної групи, дуже важливе", - додав Голобуцький.

Ужгород.нет

 

 

15 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів