Кому Порошенко і Тимошенко гарантують прем’єрство?

Після майбутніх президентських виборів крісло прем'єр-міністра України залишиться за Арсенієм Яценюком.

 

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Михайло Басараб.

"Яценюк на посаді прем'єр-міністра проявив себе достатньо ефективно. Ця посада - саме те, що йому найбільше потрібно. Раніше і Юлія Тимошенко, і Петро Порошенко заявляли, що залишать Яценюка на посаді прем'єр-міністра після президентських виборів. Донедавна саме його вважали лідером партії "Батьківщина". Проте він все ж таки є рівновіддаленим від Тимошенко і Порошенка. Арсеній Петрович залишиться у своєму кріслі не залежно від результатів виборів", - вважає Басараб

Країну чекатимуть дочасні парламентські вибори. За їх результатами ситуація може змінитись. За цих умов складно спрогнозувати політичне майбутнє нинішнього прем’єр-міністра.

"Яценюк - доволі самостійна політична фігура. З огляду на його бізнесові та політичні інтереси складно стверджувати, що він є антагоністом з Прошенком. Між ними існують певні містки. Згадаймо хоча би Миколу Мартиненка. В цього політика тісні контакти з Порошенком, крім того, він знаходиться в найближчому оточенні Яценюка. Тому тут є багато неформальних зв'язків. Яценюк доволі прагматичний політик. Його союз з Тимошенко був політичним шлюбом за розрахунком. Тому говорити про підпорядкування Юлії Володимирівній не варто", - зауважив політолог.

Яценюк все частіше демонструє свою прозахідність: літає економ-класом, показує громадськості своє родинне помешкання.

За словами експерта, це вдалі іміджеві ходи, оскільки Арсеній Яценюк не покладає надій на самостійну політичну кар'єру.

"В майбутньому він усе більше дистанціюватиметься від Тимошенко. Можливо, побачимо його лідером нового-старого політичного проекту. Наприклад, "Фронту змін", чи іншої політсили. Не виключено, що Яценюк стане близьким соратником Порошенка після президентських виборів. Політична привабливість Яценюка зумовлена значною підтримкою Заходу. Європейські лідери "натякнули" українським політикам, що хочуть бачити саме Яценюка прем'єр-міністром. На Заході його сприймають як самодостатнього діяча. Він розмовляє зі світовими лідерами однією зрозумілою мовою", - резюмував експерт.

Нагадаємо, в інтерв'ю американському каналу NBC прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна просить американську владу про фінансову підтримку та допомогу в модернізації армії.

Також він нагадав, що після анексії Криму Москва порушила підписаний будапештський меморандум, одним із пунктів якого була гарантія незалежності України, яку у 1994 році підписав російський уряд ціною відмови Україною від ядерної зброї.

Ужгород.нет

 

23 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів