Унікальне видання «Закарпатська Шевченкіана» побачила Срібна Земля (фото)

24 квітня у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф. Потушняка презентували збірник наукових та публіцистичних статей, есе, спогадів, поетичних добірок, бібліографічних джерел - «Закарпатська Шевченкіана» приурочене до 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря.

 

У виданні зібрано різноманітні матеріали та відомості про вплив Тараса Шевченка і його творчості на громадське та культурне життя Закарпаття з кінця XIX століття і до наших днів. Читацькій аудиторії вперше  пропонують ряд публіцистичних матеріалів, художніх творів, ілюстрації та бібліографічні джерела до відповідної теми сорока авторів.

Ідея створити збірник належить журналісту та письменнику  Олександру Гаврошу. Як стверджує пан Олександр, ідея народилася просто, так як на Закарпатті ніколи не було подібного видання, але певне відображення постаті Тараса Шевченка на Закарпатті є, тому й вирішив в одному збірнику зібрати надбання за ці двохсот років. Існує великий стереотип, що Шевченко з’явився на Закарпатті після 1945 року, коли наш край воз’єднався із Україною. Так ось цей збірник спростовує це, адже у ньому вміщено статті, які були написані ще до Першої світової війни про Т. Шевченка.

Книга вміщує кілька розділів, зокрема: З погляду науковців, Наш Кобзар, Лауреати Шевченківської премії - про Шевченка, З історії закарпатського шевченкознавства, «З його братства ми черпаємо досі…» (твори поетів Закарпаття).

До слова також було запрошено й кількох з авторів книги, зокрема Оксана Гаврош – мистецтвознавець, розповіла про Тараса Шевченка в образотворчому мистецтві, продемонструвала фотографії робіт закарпатських художників та скульпторів (відомих і невідомих), які творили образ Шевченка на полотні та скульптурі, чиї роботи й досі знаходяться по всій Закарпатській області.

Розділ наукових статей у збірнику відкриває оглядова стаття професора УжНУ, доктора історичних наук, журналіста та письменника Сергія Федаки. Стаття присвячена образу постаті Шевченка у громадсько-політичному рухові на Закарпатті впродовж XIX-XX століть. Так як 24 квітня народився Олександр Духнович, який також був письменником та поетом, то Сергій Дмитрович жартома зауважив, що було б цікаво послухати діалог Т. Шевченка і О. Духновича, якби вони зустрілися разом, адже останній був сучасником Великого Кобзаря і деякі їхні вірші дуже суголосні між собою.

      З науковою розвідкою про Тараса Шевченка у літературі Закарпаття виступила кандидат філологічних наук, проректор Закарпатського художнього інституту Наталія Ребрик, яка розповіла, що про Тараса Григоровича писали закарпатські письменники, поети, драматурги і літературознавці з другої половини XIX століття, так і пишуть по сьогодні.

До слова також було запрошено заступника директора видавництва «Ліра» Віталія Химинця,  голову обласної організації Спілки письменників України Василя Густі, письменника та журналіста Михайла Фединишинця.

Це унікальне видання буде корисним всім, хто вивчатиме, досліджуватиме чи сприятиме ознайомленню інших із різними аспектами теми збірника, в першу чергу викладачам та студентам навчальних закладів, та навіть вчителям та учням загальноосвітніх шкіл.

Ярміла Гармасій для Ужгород.net

 

 

 

25 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів