Мукачівський кар’єр руйнує одне із сіл Закарпаття (відео)

Скандал на Закарпатті. Місцеві мешканці заблокували роботу кар'єру поблизу села Горонда, в Мукачевському районі.

 

Люди впевнені - вантажівки, що возять пісок із кар'єру, руйнують дороги й будинки, а у криницях зникає вода. Власники кар'єра заробляють щомісяця понад мільйон гривень. Натомість на розвиток села шкодують навіть копійки, нарікають селяни.

Жителі села Горонда прийшли до піщаного кар'єру. Його відкрили - ще десять років тому. Тоді підприємниця із Мукачевого скуповувала ділянки нібито під фермерське господарство.

Світлана Горбей, мешканка села Горонда:

- Коли починали робити, вони не кар'єр його відкривали, а на страусів, а вони людей просто обманули, від людей паї закупили.

Селяни кажуть: підприємниця має ліцензію на видобування піску лише на двох гектарах землі. Та зараз територія кар'єру - утричі більша. Ось тут, де зараз обрив, показує Степан Шелестай, ще рік тому була земельна ділянка, яку він обробляв.

Степан Шелестай, мешканець села Горонда:

- Ця частина - метрів десять, то вже обвалилося в озеро, тут уже опасно орати і трактористи не соглашаються орати. Я обробляю лише ту частину. Вже, наверно, можна звертатися і в суд, тут фактично уже ущерб, кусок землі втрачено.

А ще селяни нарікають на погані дороги. Їх розбивають вантажівки з піском, щодня їх проїжджає близько півсотні, кажуть люди. Власники кар'єру обіцяли відремонтувати дорогу, але так нічого і не зробили. Через видобуток піску у криницях - зникає вода.

- Нате, пойте позирати, пісок уже видко, поклалам руку і там усподі вже чути пісок.

Під час акції селян із працівників кар'єру був тільки сторож. Представники сільради кажуть: власники підприємства ігнорують громаду. Відкривала кар'єр підприємниця, яка нині - заступник голови Мукачівської райдержадміністрації.

Володимир Кентеш, депутат Мукачівської райради від села Горонда:

- Від самого початку, від дозволу на 2,27 гектара, як їй надали вона ігнорувала зустріч, як із депутатами сільської ради, як з громадськістю села. Цей кар'єр працює тільки із-за того і порушення йде у земельному порядку із-за того, шо хтось кришує даний об'єкт. Якщо має таку посаду відповідно - заступник голови райради.

Власники підприємства від інтерв'ю відмовилися. Телефоном запевнили: усі дозвільні документи є, видобуток здійснюють - без порушень. Тим часом селяни вимагають закрити кар'єр, і погрожують - готові навіть перекрити дорогу вантажівкам, що возять пісок.

 

 

Альона Завора, Марина Коваль, Юрій Ковальов, Новини, телеканал "Інтер"

 

08 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів