На Срібній Землі очікують провокації

Цими днями всю Україну, а особливо мешканців Закарпаття, вразила заява Віктора Орбана, прем'єр-міністра Угорщини, про автономію угорців на Закарпатті та подвійне громадянство для них.

 

"Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію", – заявив він.

На думку Орбана, питання про становище угорців в Україні особливо гостре для Будапешта. "Становище 200 тисяч угорців за національністю, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливої гостроти. Угорська громада там повинна дістати подвійне громадянство, всі права національної спільноти, а також вона має дістати можливість самоврядування... Це наші чіткі очікування від нової України, яка зараз постає", – додав угорський прем'єр.

Водночас, Орбан підтримав дії української влади в розбудові демократії.

Така позиція лідера сусідньої країни в українців нині викликає значне занепокоєння. Адже на сході країни триває антитерористична операція проти сепаратистів, які прикриваються гаслами автономії та федералізації країни, а насправді ж відпрацьовують «кримський сценарій», розширюють кордони країни, де більшість громадян страждають імперіалістичним фетишизмом та зовсім не нехтують терористичними методами ведення війни.

Такої перспективи для нашого краю ніхто не бажає і, сподіваюсь, не планує. Проте це ще не означає, що хтось радикально налаштований не зможе в майбутньому використати таку заяву прем'єра сусідньої країни у власних інтересах та амбіціях. Кожного дня українці стають свідками того, як російські ЗМІ відверто та нахабно фальшують факти та події, що мають місце в Україні, і подають своїм громадянам, і не тільки їм, неправдиву інформацію, чим вводять в оману населення і спеціально розпалюють ворожнечу до нас, виправдовують злочинців та сепаратистів на сході нашої країни.

Посилаючись на таку заяву пана Орбана, російські ЗМІ охоче відпрацьовуватимуть новий сценарій із закликів до автономії угорців на Закарпатті, а, можливо, і їх боротьбу за неї. Тим паче, що постійні заклики до автономії русинів та їх ніби приниження місцевою владою вже давно лунає в російських медіа. А тут ще й угорці добавляться, і буде нове нагнітання обстановки, що, в свою чергу, неодмінно може відбитись на інвестиційній привабливості краю, а це – економічні втрати для Закарпаття та загалом України.

До речі, лідер політичної партії Єдиний Центр Віктор Балога прокоментувавши заяву прем'єра Угорщини, зазначив: «Але, в той же час, заради справедливості, українська влада зобов'язана відновити на Закарпатті так званий угорський виборчий округ, який на останніх парламентських виборах свідомо «порізав» Янукович і його команда в області. Це дозволить угорцям, як і раніше, обирати свого мажоритарника до Верховної Ради України і не дасть розпорошити їхні голоси». Заради справедливості варто нагадати, що цей політик неодноразово критикувався за закулісне підігравання закарпатським сепаратистам, які використовували русинське питання в особистих інтересах, а сам політик розігрував карту сепаратизму при домовленостях у Києві як додатковий бонус при розподілі місцевої влади. І той таки угорський виборчий округ, про який згадує Балога, буде чудовим плацдармом для ЄЦ на виборах усіх рівнів, адже з угорцями вони завжди вміли «домовлятися».

До слова, в Україні живе, за різними даними, від 160 до 200 тисяч угорців. В інших країнах є значно більші угорські меншини: в Сербії угорців від 250 до 290 тисяч, у Словаччині – близько 500 тисяч, а в Румунії – понад мільйон осіб угорської національності. І в них немає потреби створення автономій, адже це подекуди хоч і автохтонне населення, але загалом уже з реалізуваним правом на власну державність і самовизначення. Країна, де титульною нацією є угорці вже існує, і тому не може йти мова про створення різних автономій в інших країнах, адже вони мають змогу прийняти угорське громадянство і, в разі потреби, переїхати на територію Угорщини. Тим більше, що в країнах ЄС та шенгенського договору громадяни не відчувають складнощів у пересуванні, та питання подвійного громадянства не на часі.

Також варто зазначити, що сьогодні на Закарпатті культурні та релігійні права угорців дотримуються можливо краще, ніж самих українців. Для них працюють школи, факультет при місцевому університеті з викладанням угорською мовою, друкуються газети та всіляко підтримується культурний побут. Будьмо відвертими, угорцям окрім як загальні проблеми для всіх громадян України, а це низька зарплатня, значне безробіття, занедбаність місцевих інфраструктур та інші, за великим рахунком ні на що бідкатись.

Громадянам України конче необхідно побороти корупцію у державних коридорах, навести лад на сході країни і й далі швидкими темпами розвивати взаємодію з європейськими партнерами. А там, гляди, питання про вступ до ЄС дійде до фінальної стадії і проблема подвійного громадянства та статусу угорців, що проживають на території України, відпаде сама собою.

Анатолій КОСТЮХ

 

16 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів