«Збережи землю й воду – забезпеч спільне майбутнє»

Однією з ключових складових охорони довкілля в Україні є забезпечення збереження та невиснажливого використання земель.

 

За даними Генасамблеї ООН, нині майже третина планети – під загрозою висихання, понад мільярд людей можуть опинитись у пустелі. Щороку 17 червня  у Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами у багатьох країнах світу проводять заходи під гаслом «Збережи землю й воду – забезпеч спільне майбутнє».

Україна зустріла загрозу опустелювання років 40 тому, коли в південних областях подекуди зафіксували піщані бурі, почала зникати флора і фауна, а відтак – виїхали люди. Зараз там пісок.

Олешківські піски – понад 150 тисяч гектарів: 30 км із заходу на схід та 150 км із півночі на південь. Розташовані на Лівобережжі Херсонщини, визнані однією з найбільших пустель у Європі. Хоча пустелею їх назвати важко, скоріше, це напівпустеля.

Причинами опустелювання називають:

Водний дефіцит. Відсутність потрібної кількості ґрунтових вод для забезпечення норм водного балансу для різних видів рослинності і сільськогосподарських культур.

Тривала посуха. Спровокована змінами в кліматі, засуха впливає на екосистему в цілому. Процес опустелювання в такому випадку прискорюється.

Кліматична аридизация. Надмірне пониження вологості повітря через збільшення температури і низького рівня опадів.

Збільшення поголів’я худоби. Це призводить до надмірного прорідження рослинності пасовищ. Через це кількість вологи в ґрунті значно зменшується. Особливо до висушення ґрунту призводить вибір пасовища біля джерел води, наприклад, свердловин. Практикована раніше методика кочових пасовищ втратила для багатьох скотарів актуальність, і тому пасовища знаходяться статично в одному місці, що призводить до неможливості відновлення рослинності.

Вирубка лісів. При різкій вирубці лісу може початися ерозія ґрунту, особливо на схилах гір та рівнин навколо гір. Утворюються яри. Через зменшення лісових насаджень змінюється баланс вологи, тому не відбувається поступового танення снігу і збереження вологи в ґрунті.

Соленакопичення. Збільшення рівня солей в ґрунті може відбуватися через насичення солями та мінералами верхніх чи нижніх шарів ґрунту.

Вітряний клімат. Через вітер, який переносить породи, відкриваються більш глибокі шари ґрунту. Відходи шахт, фабрик і металургійних заводів зазвичай накопичуються в ярах і низинах. Звідти з ґрунтовими водами хімічні речовини потрапляють в грунт.

Низький рівень ґрунтових вод. Основною причиною цього є природне осушення водойм. Пов’язаний цей процес зі зниженою кількістю опадів, які не можуть заповнити і нормалізувати потрібний водний баланс. Також рівень ґрунтових вод може знижуватися через штучно створених дренажів.

Помилки у веденні сільського господарства. Надмірне осушення дрібних водойм для зрошення угідь і для підтримки рибних господарств призводить до опустелювання. Порушується водний баланс регіону, і це приводить або до осушення ґрунту, або до підвищення рівня солей. Постійна експлуатація родючих ґрунтів призводить до виснаження ґрунту і ерозії.

Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації
 

 

26 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів