Ужгородська фортеця сиплеться на очах (фотофакт)

Ужгородський замок досі заблокований…фінансово.

 

Казначейство продовжує «конфісковувати» кошти, «зароблені» Закарпатським краєзнавчим музеєм. А саме – 1,5 мільйона гривень тільки за минулий рік залишаються «замороженими» на рахунках у дерскарбниці.  Про це повідомив директор закладу - Василь Шеба.

«А в нас, - розповів очільник візитівки Ужгороду на Замковій горі,- навіть немає, за що придбати віник, аби прибрати територію. Враховуючи те, що ми одержали за рахунок візитерів лише за перший квартал 2014 понад 300 тисяч гривень, - повідомив він, - просто не зрозуміло, чому змушені перейматися, як «виживати» далі…»

Більше того, загалом за 20 років  Ужгородському замку з державного бюджетуна реставраційні роботи виділено мізер - 3 мільйони 200 тисяч гривень. За них вдалось врятувати тільки північно-західну вежу, наразі, на фінансування «чекає» східна.

«Якщо чесно, щорічно виділяємо до 500 тисяч гривень  власних грошей на утримання твердині, - зазначив пан Шеба. - Фасад відновили, організовуємо виставки, ремонтуємо в середині  ренесансний «маєток-цитадель» …І усе самі…Проте, нині вкрай необхідно полагодити дах палацу, аби не знищити те, що такими зусиллями спільно зберіг колектив… Отеплення б довести до ладу! Вже не говорю про потребу спеціальних пристроїв, які створювали б сприятливі кліматичні умови для раритетів - регулювали температуру…Якби нам віддали, принаймні, суми, які приносить туризм, можна б було діяти, а так – тільки споглядаємо і констатуємо, що є і де знаходяться аварійні місця!»

До слова, за часи незалежності кількість відвідувачів збільшилась учетверо - до 120 тисяч, задіяли для огляду мандрівниками 95 % площі пам’ятки. А було тільки 5%. Але ще досі «законсервовані» археологічні розкопки храму та  розчищення таємних ходів…Подібні експедиції самостійно здійснити не вдасться… Хоча, відповідна  документація не один  рік пилиться у кабінеті Василя Шеби.

Усі сподівання на те, що ситуація найближчим часом зміниться на краще… 

 

27 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів