Гірська Рахівщина потерпає від вирубки лісів

Якщо люди чогось нерозуміють, або не можуть дійти суті, то завжди кажуть: «Тут темний ліс». А якщо і справді йдеться про ліс, то тут дуже важко все з’ясувати та віднайти істину. Та все ж спробуємо.

 

Традиційно в лісі працюють або справжні фанати-професіонали, які звикли до щоденної нелегкої роботи в лісовому господарстві, або ділки, які вважають ліс своєю приватною власністю. Такі горе-лісівники роками незаконно вирубують ліс і збагачуються за рахунок держави.
 
Журналістське розслідування у цій історії розпочалося із ознайомлення купи звернень, рішень, ухвал і актів перевірок різних інстанцій. Після вивчення усіх матеріалів склалося враження, що Закарпаття – то інша республіка, де діють свої закони. Правоохоронці та службовці різних рівнів забули, що відбувається у країні, вони напевне вважають, що Київ далеко, а такі слова, як «люстрація» і «корупція» – це не про них. Та не всі такої думки…
 
Розпочну свою розповідь із того, що в ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» очолив новий керівник Юрій Михайлович Сойма. Чоловік у цьому господарстві не новачок, бо працює тут більше 12 років. Обіймав різні посади, тож усю роботу підприємства знає не з чужих розповідей. Як тільки його призначили виконувати обовязки директора ДП «Великобичківське лісомисливське господарство», Юрій Михайлович вирішив провести детальну перевірку в усіх підрозділах господарства, щоб з’ясувати справжній стан справ на той момент. Результати перевірки були невтішні відразу виявили значні порушення і найголовніше – безліч незаконних рубок. Тоді новий виконувач обов’язків директора вирішив звернутися до керівництва Закарпатського ОУЛМГ, щоб ті призначили перевірку в ДП «Великобичківське лісомисливське господарство». Начальник Закарпатського ОУЛМГ Ігор Васильович Фізик повідомив про виявлені правопорушення у Держлісагентство України, яке згодом вирішило провести в ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» ретельну перевірку. Держлісагентство України створило фахову комісію, яка поїхала з інспекцією на Закарпаття.
 
 Такої комісії, як ця, господарство не бачило давно
 
Всі звикли, що при колишньому керівникові Василю Васильовичу Пукману, який очолював господарство більше 15 років, усе було чинно, спокійно. А всі перевірки нічого суттєвого не знаходили. Звичайно, що несподівані знахідки інспекторів із комісії Держлісагентства шокували не тільки їх, а були несподіванкою і для працівників тих лісництв, де проводилася перевірка. Картина, яку виявили перевіряючі, була невтішною і зухвалою водночас. Сила-силенна пеньків різної давності, одні ретельно замасковані, на інших поспіхом поставлено тавро.
 
Зрубані хороші дерева, а ті, які підлягали санітарній рубці, навіть не чіпали.
 
Тобто на ділянках був справжній безлад і склалося враження, що господарі цих рубок почувалися безпечно і впевнені, що їх не покарають, тому трималися спокійно. На всі зауваження інспекторів не реагували і акти з висновками комісії не підписували.

 

 
Згідно з висновками компетентної комісії Держлісагентства України та наступних перевірок, які проводило Закарпатське ОУЛМГ, а також комісією, створеною за рішенням керівника ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» Юрієм Соймою, було виявлено чисельні порушення порядку проведення лісозаготівельних робіт та зловживання у фінансовій діяльності підприємства. Відповідні порушення та завдана ними шкода зафіксована в актах перевірки. Загальний розмір заподіяної шкоди державі внаслідок порушення законодавства шокує це – 9 286 698, 61 гривень. Особливо шокують суми збитків, завданих незаконною порубкою лісу. Та, на превеликий жаль, не всіх вразили такі значні суми збитків.
 
На той час виконуючий обовязки керівника ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» Юрій Михайлович Сойма змушений був неодноразово звертатися до правоохоронних органів із вимогою притягнути винних осіб до відповідальності за завдану ними шкоду державі внаслідок незаконної вирубки лісу. Щоправда, трохи згодом було розпочато декілька кримінальних проваджень за ознаками злочинів, передбачених частиною 3 статті 364 та частиною 2 статті 367 КК України, що до службових осіб цього підприємства. А проте, під час розслідування цих кримінальних справ працівники Закарпатської прокуратури не виявили всіх обставин правопорушення, не встановили справжнього обсягу вирубки лісу та не притягнули всіх винних до кримінальної відповідальності. Більше того, Прокуратура Закарпатської області провела унікальні дії, за результатом яких у декілька разів зменшується обсяг незаконної вирубки лісу, а особи, що повинні відповісти за свій злочин, уникають покарання.
 
 Розпочалося справжнє протистояння між правоохоронними органами і Закарпатським ОУЛМГ
 
– Тільки віддали всі акти перевірок у прокуратуру і почалися «розборки». Почали відкрито протистояти цьому, – розповів нам ще поки Начальник Закарпатського ОУЛМГ Ігор Фізик, який дуже хотів, щоби винні були покарані, а державі відшкодували збитки
 
– Руки опускалися, але потрібно було працювати.
 
Із незрозумілих причин Прокуратура Закарпатської області ініціює ряд перевірок того ж таки господарства іншим органом – Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області, яка складає акти, де порушення суттєво менші. Основним принципом цих перевірок була оцінка та критика попередньо складених актів. Та дивним у цій історії є те, що прокуратура вирішила провести ще одну перевірку на прохання тих працівників господарства, які завдали лісгоспу багатомільйонних збитків. Начебто вони не згідні і хочуть іншої перевірки. При цьому слід зазначити, що відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України оцінка рішень, дій та бездіяльності суб’єктів владних повноважень та їхніх посадових осіб на предмет відповідності їх законодавству належить до компетенції адміністративних судів, а не свідків чи підозрюваних, які не згодні з певними висновками перевіряючої їх комісії. Та напевне Закарпатські правоохоронці Кодексу адміністративного судочинства України не читали, вони діють за своїми законами та кодексами покриваючи злочинців.
 
Отже всі фігуранти-порушники не згідні з висновками комісії і не планують відшкодовувати збитки. Приміром, лісничий Щербилівського лісництва ДП «Великобичківське лісомисливське господарство» Юрій Юрійович Варга взагалі заявив: 
 
«Комісія, яка проводила перевірку, була некомпетентна. Майстер лісу хіба може бути компетентним?» Ще скаржився чоловік, що перевіряючі не ознайомили його з рішенням комісії і всі його зауваження не брали до уваги. Не згідний із знахідками поважної інспекції і другий лісн ичий, майже повний тезка свого колеги – Юрій Іванович Варга.
 
– Були пеньки, але не всі незаконні. Я не з усім згідний, тому і акти всі не підписував. – розповідає колишній лісничий Луженського лісництва Юрій Варга . – Але те, що комісія була некомпетентна, я нічого не можу сказати. Там люди різні були, якщо їх прислали, напевно вони були спеціалісти. – продовжив тепер вже майстер лісу Кобилецько-Полянського лісництва Юрій Іванович Варга.
 
– Прикро, що прокуратура ставить під сумнів компетентність комісії, створеної Держлісагентством.

 

 
Здивовані такими зауваженнями працівники Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.
 
– Прикро, що прокуратура ставить під сумнів компетентність комісії, створеної Держлісагентством. Як на мене, всі люди були фахівцями і провели об’єктивну перевірку ДП «Великобичківське ЛГ, – зазначив Перший заступник Закарпатського ОУЛМГ Василь Васильович Кий. Він, зокрема,розповів, щодвоє працівників із управління були членами цієї комісії і разом із колегами з різних управлінь проводили інспекцію у ДП «Великобичківське лісомисливське господарство». Один із членів торішньої комісії, заступник начальника відділу лісового та мисливського господарства Закарпатського ОУЛМГ Михайло Квятковський зауважив: «На мою думку, комісія була компетентна і всі дії фіксувалися, складалися акти, робилися фотографії. І те, що були виявлені такі значні порушення і ніхто не покараний, то це питання до правохоронних органів».
 
Начальник відділу охорони захисту лісу та внутріннього аудиту управління - Іван Васильович Палінкаш розповів, у яких складних умовах проходила інспекція і як неохоче супроводжували їх працівники, яких вони перевіряли.
 
– Ясно, що вони будуть не згідні, адже ми виявили порушень на мільйони. Звісно їм простіше все заперечити ніж платити. Прикро, що пройшов рік, а правоохоронні органи так і не відреагували на наше звернення і збитки державі ніхто не відшкодував, – чоловік показав фотографії, які вони зробили на місці, де виявили пеньки від незаконно зрубаних дерев. За словами Івана Васильовича, на жаль, цей прикрий випадок непоодинокий і страждає від цього держава. Адже затягування правоохоронцями розслідування і тягне за собою безкарність, на яку розраховують правопорушники. А в нашому випадку виходить, що орган, до компетенції якого належить здійснення контролю за охороною лісів та їх раціональним використанням виявляє факти незаконної рубки лісу та встановлює розмір збитків, завданих державі в розмірі понад 9 мільйонів гривень. То ж чому прокуратура Закарпатської області ставить під сумнів висновки органу центральної виконавчої влади на основі незгоди службових осіб підприємства, які мають відповідати за збитки нанесені державі ? Нагадаємо працівникам Закарпатської прокуратури про існування ще однієї важливої постанови. А саме: згідно з пунктом 50 Санітарних правил в лісах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 року № 555, Державний контроль за дотриманням цих Правил здійснюється Держлісагентством України та його територіальними органами. Крім того,відповідно до пункту 1 Положення про Державне агентство лісових ресурсів України, воно є центральним органом виконавчої влади,який забезпечує реалізацію державної політики у сфері лісового та мисливського господарства. Серед покладених цим Положенням на нього завдань (п.4) - здійснення державного управління у галузі ведення лісового і мисливського господарства, а також державного контролю за додержанням законодавства з ведення лісового господарства.
 
Таким чином, Держлісагентство та його територіальний орган в Закарпатській області є органами, до компетенції яких належить здійснення перевірок законності вирубки лісу. А відтак складені ними акти порушень є письмовими доказами, які підтвержують факти й обсяги порушень законодавства з питань лісокористування та лісозбереження. При цьому такі акти не скасовані у встановленому законодавством порядку, тому ставити їх під сумнів не було підстав. Натомість Прокуратура Закарпатської області не бере їх до уваги, а спирається на акти, складені Державною екологічною службою в Закарпатській області, як не дивно основним принципом цих перевірок була критика попередньо складених актів Держлісагентства, тобто органу центральної виконавчої влади та його територіального органу. При цьому самостійної ретельної перевірки спрямованої на встановлення всіх незаконно вирубаних дерев не здійснювалося. Отже не встановлювався обсяг вирубаних дерев на підставі відповідних дозволів і ці дані не порівнювалися із загальною кількістю вирубаних дерев. То як і на основі яких фактів в актах Державної екологічної інспекції у Закарпатській області з'явилися нові цифри заподіяної шкоди, якщо ретельної перевірки не було? І чому прокуратура Закарпатської області на підставі цих актів надіслала два обвинувальні акти до суду? Обвинувальні акти стосуються майстрів лісу, в яких раніше вже фіксували порушення члени комісії Держлісагентства України, але там суми були значно більші. Отже для порівняння висновки комісії Держлісагентства України: «...внаслідок порушень, виявлених у Кобилецько-Полянському лісництві ДП «Великобичківське ЛМГ», державі завдано збитків на суму 4 438 324, 8 гривень, в тому числі 4 368 634, 8 гривень збитків, заподіяних внаслідок незаконної порубки лісу.» Це витяг із акту перевірки від 25.04.2013 року. А тепер для порівняння побачимо суму збитків, які встановила Державна екологічна інспекція Закарпатської області: «встановлено суму завданих державі збитків внаслідок службової недбалості майстрів лісу Кобилецько-Полянського лісництві ДП «Великобичківське ЛМГ» Куцини.В.В та Голодяна С.С на суму в розмірі 146 474, 01 гривня та на 170 611, 01 гривню відповідно» (Витяг із обвинувального акту прокуратури Закарпатської області). Тому відразу можна зробити припущення, чому не взяли до уваги висновки комісії Держлісагентства і чому розглянули акти перевірки Державної екологічної інспекції у Закарпатської області. Тобто внаслідок безпідставних дій прокуратури обсяг заподіяних збитків, який підлягає відшкодуванню на користь держави, суттєво зменшено. Більше того, Прокуратурою Закарпатської області до сьогодні не вчинено жодних дій для того, щоби винуватці відшкодували бодай ту занижену суму шкоди, яка відображена в обвинувальних актах. Зокрема, прокуратура не здійснила передбаченого статтею 131 КПК України заходу забезпечення кримінального провадження та відшкодування заподіяних державі збитків, як арешт майна обвинувачених. Складається враження, що працівники прокуратури Закарпаття свідомо нехтують законами України, або ж там працюють некомпетентні фахівці. Тому я журналіст хочу нагадати їм ще про одну статтю КПК України. А саме: «КПК України передбачає у випадку заподіяння кримінальним правопорушенням шкоди потерпілому подання цивільного позову до особи, внаслідок дій чи бездіяльності якої заподіяно таку шкоду відповідно до частини 3 статті 128. КПК України цивільний позов в інтересах держави пред’являється прокурором» (Витяг із КПК України).
 
Однак у жодному із вказаних кримінальних провадженнях цивільних позовів від прокуратури не було. Більше того, Прокуратурою Закарпатської області навіть не розглядалась версія, згідно з якою незаконна вирубка лісу відбувалась із відома чи за згодою відповідних осіб ДП «Великобичківське ЛМГ». Слідчі прокуратури не скористалися правом доручити оперативним підрозділам здійснити необхідні заходи оперативно-розшукової діяльності, передбачені Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність».
 
Окрім того, до криміналної відповідальності притягнуті не всі винні в цьому службові особи.
 
А саме: в той період, коли незаконно рубали ліс на мільйони гривень, директором підприємства був Василь Васильович Пукман, який і мав контролювати дії своїх підлеглих.Тому що керівник несе повну відповідальність за все, що відбувається на підприємстві. Попри це, пана Пукмана не притягнули до кримінальної відповідальності та загалом, як і інших фігурантів, які незаконно вирубували ліс.
 
 Минув рік...
 
Минув рік з того часу, як Прокуратура Закарпатської області отримала акти перевірки Держлісагентства України в яких , зафіксовані факти численних порушень у ДП «Великобичківське лісомисливське господарство». Але склалося враження, що працівники прокуратури навмисне затягували та необєктивно розслідували цю справу .Та ж таки прокуратура знову через рік звертається до тієї ж таки Державної екологічної інспекції, щоби знову прислали інспектора з перевіркою у ДП «Великобичківське лісомисливське господарство». Як недивно, але сам перевіряючий констатує, що пройшло чимало часу і обєктивно встановити законність рубки практично не можливо.
 
Пройшло більше року і тепер відтворити те, що було, практично не можливо, – повідомив інспектор Державної екологічної інспекції в Закарпатській області – Михайло Іванович Корнута. - Все вже заросло, практично важко щось оприділити. – Та попри це, перевіряючий змушений виконувати наказ начальства, яке послало Михайла Івановича на незаплановану перевірку, бо планова буде в кінці місяця.Працівники лісгоспу втомилися від безглуздих чисельних перевірок, які по суті заважають працювати і зовсім не розуміють, чому ніхто не зважає на результати перевірки, що була здійснена комісією Держлісагентства України.
 
Треба обов’язково взяти до уваги всі акти перевірки, яка проводилась агентством. Бо та перевірка практично була по гарячим слідам і все виявила, – відмічає в. о . Головного лісничого Роман Ясинчак ДП «Великобичківське ЛМГ».То чому слідчі Закарпатської прокуратури при розслідуванні даного злочину не беруть до уваги акти перевірки
 
Держлісагентства України – органу центральної виконавчої влади та ігнорують шкоду на мільйони гривень, яку завдали шахраї державі
 
 То хто саботує роботу господарства?
 
Чому навіть ті знову виявлені незначні збитки державі знову не відшкодовані ? Хто ж не хоче щоб підприємство і надалі було рентабельним і перспективним? Це питання турбує працівників ДП «Великобичківське ЛМГ», представників Закарпатського ОУЛМГ і громадськість
 
 Депутатське звернення
 
Тому до народного обранця із Закарпаття – Василя Петьовки звернулося керівництво розташованого на території його виборчого округу ДП «Великобичківське ЛМГ», з проханням допомогти відшкодувати збитки, завдані господарству внаслідок службової недбалості деякими його працівниками, що не розгледіли незаконну вирубку лісу. Депутату надали всі документи, в яких зафіксовані порушення і свідчення про виявлені факти, внаслідок яких лісгоспу завдали значної матеріальної шкоди. Василь Васильович Петьовка звернувся до Генеральної прокуратури України та попросив провести перевірку і з’ясувати, чому правоохоронні органи Закарпатської області проігнорували звернення лісівників. Ба більше – за даною справою не покарали жодної людини, а факти порушень, виявлені спеціальною комісією Держлісагентства України, взагалі в прокуратурі не взяли до уваги. Замість того щоб ретельно перевірити факти порушень законодавства працівниками Прокуратури Закарпаття , Генеральна прокуратура України переслала депутатське звернення Народного депутата України Василя Петьовки для розгляду тією ж Прокуратурою Закарпатської області. Тобто до органу , дії якого і просив перевірити депутат. Як наслідок, депутат отримав формальну відписку Прокуратури Закарпатської області, в якій по суті не надано об'єктивної та повної відповіді на жодне із порушених у депутатському зверненні питань.Тому депутат повторно звернувся до в.о. Генерального прокурора України Олега Махніцкого розглянути його депутатський запит, який в порядку статті 15 Закону України «Про статус народного депутата України» заявився народним депутатом України Василем Петьовкою на сесії Верховної Ради України. Отже сподіваємося, що Генеральна прокуратура створить спеціальну комісію і проведе службове розслідування і дасть оцінку діям працівників правоохоронних органів і в першу чергу слідчим і прокурорам Прокуратури Закарпатської області, які належним чином не здійснювали перевірку фактів порушень службовими особами ДП «Великобичківське ЛМГ» у сфері лісокористування та не встановили розмір заподіяної ними шкоди.
 
То, кому вигідно, щоб винні не були покарані? Це питання до нового керівництва Генеральної прокуратури, яке ігнорувало звернення народного депутата та дало формальну відписку по всіх питаннях, які цікавили Василя Петьовку. Ще життєво важливо, щоби новопризначений прокурор Закарпатської прокуратури дав оцінку корупційним діям усіх працівників правоохоронних органів, які гальмували об’єктивне розслідування справ про злочини з боку лісівників. Люди, які скомпроментували себе, не повинні працювати далі в органах прокуратури. Бо ж, лише викоренивши корупцію в лавах правоохоронців, можна очікувати значних результатів у боротьбі з корупцією в усій владі. Всі повинні відповідати перед законом – незважаючи на ранги, колишні заслуги чи партійну приналежність.
 
Ірина Пугач
ГО "Україна без корупції"

 

27 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів