Тимошенко «як Вінні-пух полізла за медом не до тих бджіл» - політолог

Пропало все: як Тимошенко провалила вибори.

 

Тимошенко відверто сподівалася на другий тур виборів і відмовлялася вірити в невтішні прогнози соціологів, але вони були правими
 

Низький рейтинг екс-прем'єра і велике відставання від лідера стало однією з головних несподіванок голосування.

У 2005 році Юлія Тимошенко змогла виграти у Петра Порошенка в боротьбі за посаду прем'єр-міністра, відправивши того у заслання до Ради національної безпеки й оборони.

Через майже 10 років Порошенко взяв упевнений реванш, завдавши Юлії Володимирівні дуже болючої поразки.

За останніми даними, Тимошенко у своїй другій президентській кампанії набрала тільки близько 13% голосів виборців, програвши Порошенкові з великим відривом і не вийшовши навіть у другий тур виборів.

Екс-прем'єр впритул наблизилася до своєї вже легендарної фрази.

 

Корреспондент.net розбирається, якими є причини такого результату екс-прем'єра, і які перспективи у політичної кар'єри Тимошенко.

З корабля на бал

Коли в часи Віктора Януковича його головний політичний опонент Юлія Тимошенко опинилася за ґратами, в Україні було багато жартів у стилі «відсидить – точно президентом стане».

Тимошенко перетворилася на політв'язня, головну ув'язнену режиму, але за майже три роки у в'язниці вона трохи випала з політичного процесу, про неї почали забувати.

 

Майдан їй був не особливо радий, риторика Тимошенко застаріла, під час її першого виступу навіть іноді чувся свист. Політична кон'юнктура змінилася, пішла далі, а екс-прем'єр залишилася у 2010-2011 роках.

Незважаючи на це Тимошенко вирішила балотуватися в президенти, фактично відразу ж після звільнення.

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що це був один з великих прорахунків Юлі, який і привів до такого результату на виборах.

«Була допущена помилка в оцінці стартових можливостей. Тимошенко відмовляли від участі у виборах, але вона не стала слухати таких порад. Захотіла отримати все і відразу», - сказав експерт у коментарі Корреспондент.net.

Політолог Вадим Карасьов також переконаний, що Тимошенко пізно ввійшла у виборчу кампанію, після тривалої ізоляції, хвороби і тільки під кінець виборів почала набирати "бойову політичну форму".

З крайності в крайність

Тимошенко почала виборчу кампанію з дуже агресивної риторики, що ґрунтувалася на антиросійських висловлюваннях і обіцянках повернути Крим.

Після початку бойових дій на сході України Тимошенко спробувала включитися в цей процес, оголосивши про створення власного добровольчого батальйону, що стало досить модною тенденцією серед політиків останнім часом.

Тимошенко створювала "Рух опору", але про результати його діяльності досі так нічого й невідомо. По суті, створення цієї добровольчої організації перетворилося на частину передвиборної кампанії екс-прем'єра, але не було успішним.

Такі дії Тимошенко на Донбасі, які виявилися лише словами, не підкріпленими справами, контрастували, наприклад, з успіхами Олега Ляшка, який раз у раз когось затримував, ловив на сході України, відкушуючи рейтинг у Тимошенко.

Андрій Золотарьов вважає, що команда екс-прем'єра припустилася низки стратегічних прорахунків під час кампанії.


Тимошенко зробила ставку на продовження революції, на війну, в той час як більшість населення вже пройшла цю фазу, хотіла миру, що їй і обіцяв Порошенко. Юля як Вінні-пух полізла за медом не до тих бджіл

Андрій Золотарьов


Також політолог зазначає, що часом під час кампанії екс-прем'єр робила парадоксальні, нелогічні дії: «вона то закопувала «сокиру війни» у стосунках з Порошенком, то нападала на нього в прямому телевізійному ефірі».

Дійсно, ближче до виборів риторика Тимошенко все більше мала неприховану антипорошенківську спрямованість. Екс-прем'єр обіцяла знищити олігархів, кандидатом від яких називала Порошенка.

 

Заявляла, що її головний конкурент виконує державні замовлення Росії на своєму Севастопольському ремонтному заводі, звинувачуючи його в залежності від Москви. Викликала Порошенка на дебати, яких він уперто уникав.

Тимошенко відверто сподівалася на другий тур виборів і відмовлялася вірити в невтішні прогнози соціологів, але вони виявилися правими.


Аж до останнього дня виборів показують просто провально-неправильну соціологію, соціологічні агентства ніколи нам не показували більше, ніж ми отримували на виборах, завжди показували на 10-12% менше

Юлія Тимошенко


Початок кінця

Тимошенко виявилася не готовою до такого великого розриву з Порошенком і настільки маленького рейтингу. Вона визнала результати виборів, але на підсумковому виступі неабияк нервувала і відмовилася від запитань журналістів.

 

Тимошенко пообіцяла і далі працювати на благо України та здійснення її європейського вибору, але офіційно до цього часу не привітала Порошенка з перемогою, хоча це зробили вже багато як європейських лідерів, так і членів її команди.

Карасьов вважає, що рейтинг Тимошенко не такий і маленький і вона має хороші політичні перспективи.

Причини поразки екс-прем'єра експерт вважає об'єктивними.

Вибори були зроблені на Майдані, який Тимошенко пропустила, а команда Порошенка зуміла продовжити цю інерцію до кінця виборчих перегонів

Також Карасьов зауважив, що Тимошенко ввібрала в себе весь негатив від дій нової влади, яка більшою мірою складена з її людей. «Втрата Криму, невдалі дії на Донбасі, економічна криза, прорахунки МВС – все це позначилося на Тимошенко», - наголосив він у коментарі Корреспондент.net.

На думку політолога, у зв'язку з цим частину голосів екс-прем'єра забрали собі Олег Ляшко та Анатолій Гриценко.

Андрій Золотарьов менш оптимістичний. На його думку, це ще не останні вибори Тимошенко, але тенденції падіння її рейтингу сумні.


Тимошенко на межі вильоту з вищої ліги української політики

Андрій Золотарьов


Що далі?

Восени Україну, швидше за все, очікують парламентські вибори, перед якими Тимошенко необхідно провести роботу над помилками і підготуватися до серйозної боротьби.

Карасьов упевнений, що у зв'язку з наявністю у Тимошенко розгалуженої мережі партії «Батьківщина», на відміну від основних конкурентів, які не можуть похвалитися такою досвідченою командою, політсила екс-прем'єра буде одним з лідерів виборів до Верховної Ради.

 

АР

Також політолог стверджує, що Тимошенко уникне втрати своїх головних соратників і зможе використати нинішні 13 % рейтингу як стартову опцію у новій передвиборній гонці.

Водночас Андрій Золотарьов упевнений, що на партійну структуру спертися Тимошенко на виборах буде не так вже й просто. Після недооб'єднання з «Фронтом змін» всередині партії багато ображених, а сама структура не така вже й монолітна.

Золотарьов допускає, що близько 2/3 нинішньої фракції «Батьківщини» в парламенті незабаром «переорієнтується на переможця» і перейде на бік Порошенка.

За таких умов важливим для Тимошенко буде зберегти у своїй команді Яценюка, якому як прем'єр-міністру вже висловив свою лояльність Порошенко, і який контролює значну частину фракції «Батьківщина» в парламенті.

hubs.com.ua

Також існує багато чуток про конфлікт Тимошенко зі своїм головним соратником Олександром Турчиновим, який керував партією Юлії Володимирівни під час її відсутності.

Без роботи над помилками «Батьківщина» ризикує набрати на виборах в Раду приблизно стільки голосів, скільки набрала на виборах до Київради – 4 %

Тимошенко довго була відсутня в політичному житті країни, втратила контроль над партією, розгубила харизму і переконливість.

Повернутися на політичний Олімп з першої ж спроби не вийшло, але можливості ще будуть, головне не втратити їх.

 

28 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів