Коли знайшли туристів, шо заблукали під Говерлою, вони грілися біля багаття і були дуже голодними

Стали відомі подробиці цього випадку

 

Молоде подружжя та їхній друг загубилися 9 січня поблизу засніжених схилів найвищого в Україні гірського масиву. Пошуки чернівецьких туристів-підкорювачів Говерли тривали дві доби. А розпочалися одрвзу після того, як дружина керівника групи, що вирушила на підкорення Говерли з боку ?вано-Франківської області,повідомила ворохтянських рятувальників про те, що її чоловік, 34-річний Андрій, та їхні друзі ? Сергій і Валентина ? не повернулися з гір. Через погодні умови ніяк не вдавалося віднайти сліди загублених. Пошуки, які проводилися 9 січня ?вано-франківськими рятувальниками, хоча й не дали остаточного позитивного результату, однак значно звузили територію пошуку і продовжилися 10 січня.
Близько 15:00 рятувальники отримали нове повідомлення про зниклих туристів ? вони натрапили на зону прийому одного з операторів мобільного зв?язку та зуміли дотелефонуватися до командира Ворохтянського аварійно-рятувального пункту. На щастя, керівник групи ? 34-річний Андрій ? виявився досвідченим любителем гірського туризму і вже не вперше здійснював сходження на Говерлу, тому зумів доволі досконало описати місцевість, де перебувала група.
Найбільше під вказаний опис підпадали західні схили Говерли, які знаходяться на території Закарпатської області. Поки ворохтянські рятувальники надавали рекомендації людям, як себе поводити, по тривозі було піднято Рахівський аварійно-рятувальник пункт Закарпатського во?нізованого аварійно-рятувального загону, який вже за півгодини приступив до пошуків, заручившись підтримкою лісничих Говерлянського лісового господарства. Обстежуючи метр за метром схили полонини Брецкул, близько першої ночі 11 січня всіх трьох туристів було знайдено. Вони грілися біля багаття. На щастя, обійшлося без травмувань та обморожень. Зате усі тро? були добряче голодні, адже продовольчий запас у гірську подорож вони взяли доволі куценький, розраховуючи, що повернуться на спортбазу ще в неділю.
Перше, що зробили рятувальники, ? напоїли людей гарячим ча?м. Близько п?ятої ранку група з рятувальників і потерпілих успішно повернулася на базу Рахівського АРП, де туристи переодягнулися, попоїли, відпочили, а вранці рушили потягом Рахів-?вано-Франківськ до Ворохти, де на одного з туристів вже очікувала знервована дружина.
Повідомив ЦГЗ УМНС Закарпаття

 

12 січня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів