Родзинки міста над Ужем

Екскурсія в Ужгороді: міні-скульптури.

 

Жодна екскурсія в Ужгороді не оминає міні-скульптури, що гармонійно вписались у ландшафт міста, та розповідають нам про історію, традиції, особливості краю.

Найзручніше місце, щоб почати екскурсію в Ужгороді, це площа Театральна, або площа Ш. Петефі, адже саме з цих місць, як правило розпочинають свою подорожі усі туристичні групи.

Автор ідеї встановлення міні-скульптур в Ужгороді, Михайло Колодко каже, що ці бронзові пам’ятники є такими собі міні-портретами цікавих, достойних історичних постатей, персонажів чи міфічних героїв, що у тій чи іншій мірі мали, чи мають вплив на наш край.

За словами автора, однією з цілей, яку він та група однодумців переслідує, це повернути Ужгороду його самобутність, частку його історії, зробити його це прекраснішим і цікавішим містом, ніж він є зараз.

Міні-скульптура Миколайчика

Mykolajcyk

Ця міні-скульптура є першою з подібних робіт, та символізує помічника Св.Миколая. Відкриття міні-скульптури відбулось 19 грудня 2010 року, під час святкування дня Св. Миколая в Ужгороді.

Кажуть, якщо потерти носик міні-скульптурки Миколайчика, та загадати бажання, то воно обов’язково збудеться. Головне вірити у нього.

Міні-скульптура Статуя Свободи в Ужгороді (Свободка)

svobodka

Найменша в світі статуя Свободи, встановлена в обласному центрі Закарпаття місті Ужгород 20 липня 2011 року. Оригінальну скульптуру виготовив скульптор Михайло Колодко. Скульптуру встановили на парапеті Пішохідного мосту, перехід на Словянську Набережну.Її висота 30 сантиметрів, вага 4 кілограми.

Скульптурна жінка символізує любов закарпатців до всього неповторного та оригінального, та є найменшою скульптурою статуї Свободи у світі, до того ж діючим маяком.

До всіх свят Свободка змінює вбрання, і місцеві жителі вже нарекли її головною "модницею" краю.

Міні-скульптура Ференца Ліста

20120617232019

Міні-скульптура на честь угорського композитора, Ференца Ліста, що розпочав свою творчу діяльність на території сучасного Закарпаття.

Міні-скульптуру зроблено з бронзи, висота до 20 сантиметрів, встановлено на перилах набережни річки Уж, у сквері, поруч з будівлею Закарпатської обласної філармонії 7 травня 2012 року.

Міні-скульптура пароплава «Карпатія»

10683309_d27bb8d4

Знаходиться на перилах річки Уж, пл. Театральна, поруч з  скульптуркою Миколайчика. Це прототип  справжнього пароплава «Карпатія», що був побудований у 1903 році (компанія «Кунарда Лайн» (англ. Cunard Line). Це судно першим прийшло на допомогу та врятувало частину пасажирів  «Титаніка».

Міні-скульптура Солдат Швейк

69642_original

Слід зазначити, що міні-скульптура Швейка розміщена на історичому шматку перил, Київської набережної. Саме у тому місці, де є сліди Другої світової – отвори від куль. Цікаво, що мініатюрний вояк Швейк тримає у руках, не зброю, а кнедлик, це традиційна чеська страву з тіста. Але у бронзової скульптури і кнедлик – з бронзи.

Швейк дивиться кудись у бік Карпат, або просто віддає честь. Відоме гасло, яке символізує Швейка каже, що “Швейк, це солдат, що приносить мир”.

Міні-скульптура, вузел Кротона

6

Оригінальна та цікава міні-скульптура, це зав’язаний вузол на перилах Київської Набережної, уздовж річки Уж. Скульптура символізує знаного силача, закарпатського походження Івана Фірцака-Кротона. Він же – персонаж улюбленої дітлахами книги Олександра Гавроша – Іван Сила.

Міні-скульптури їжачків

10898752_1043073d

Скульптурна композиція їжачків, що є символом чеського міста Їглава (край Височина, Чеська республіка), яке є містом-побратимом Ужгорода відкрили до днів “Тиждень чеської культури в місті Ужгород”, у травні 2013 року.

Вона розташована у самому кінці залізної огорожі Київської набережної, якщо йти у сторону транспортного мосту (поруч з ЗОШ №5). Дана композиція, це спільна робота коваля Василя Криванича та скульптора Михайла Колодка (автора ідеї).

Міні-скульптура, пам’ятник художнику Глюку

71311_original

Скульптурна композиція, що присвячена творчості видатного закарпатського художника Гаврила Глюка був відкритий у листопаді 2012 р., з нагоди сторіччя митця. Скульптура є мініатюрним зображенням художника, який за кермом автомобіля “Вілліс” у Карпати, ескізом відомої картини «Лісоруби», яка свого часу принесла митцю світове визнання на Всесвітній художній виставці у Брюсселі. На задньому сидінні авто – мольберт, який підказує, що кермує автівкою саме художник.

Схематично розташування скульптур можна побачити на мапі міста Ужгород.

Ung

Джерело - Турінформ Закарпаття 

 

05 червня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів