В купальську ніч, за легендами, оживає не лише природа, але й всяка нечисть

Свято Івана Купала в Карпатах.

 

Древні традиції на свято Івана Купала в Карпатах будуть відтворені, з справжніми піснями та концертною програмою, вінками на воді, ватрою та стрибками через вогнище, майстер-класами з дегустаціями протягом дня.

Цікаво, що свято Івана Купала здавна вважалось найколоритнішим та найцікавішим святом, яким відзначали закінчення літнього сонячного циклу календарних дохристиянських свят.

 

 

 

 

 

Свято Івана Купала

Свято Івана Купала це свято молоді та молодих. Стара назва свята Купало або Купайло, з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувалося в церковне свято - народження Івана Хрестителя.

Як відбувається святкування?

Свято Івана Купала має два головні персонажі: Купала та Марена, що обираються серед учасників, відповідно, хлопцями й дівчатами або виготовляються як опудала. Вони уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божество.

Свято  Івана Купала починається ввечері, напередодні дня Купала. Головним місцем, вогонь, ватра на галявині, на которій відбуваються дійства. Вогонь символізує сонце-зародок у материнській утробі.

У вечірній час дівчата починають гадання на свого судженого - та кидають у воду свої вінки, а хлопці повинні їх дістати. Вінок - це символ щастя та одруження. Чий вінок хлопець дістане, того й дівчина повинна поцілувати і мусить бути з ним у парі на це свято (як правило, вибір зарання узгоджують).

Свято Івана Купала

Далі, хлопці, запрошують дівчат стрибати через вогонь, але спочатку стрибають самі, щоб показати наскільки вони сміливі та спритні, коли полум'я зменшиться, стрибають у парах з дівчатами, але лише з тими, чиї вінки вони дістали. Через вогонь треба перестрибнути 3 рази, щоб очиститись.

Свято Івана Купала

Слід зазначити, якщо юнак та дівчина перестрибнуть через полум'я, то неодмінно стануть чоловіком та дружиною, та проживуть у злагоді все спільне життя. Ця традиція на свято Івана Купала з давніх давен є надзвичайно сильною та такою, що притягує молодих людей.

Свято Івана Купала

Потім хлопці спускають з гори вогняне колесо, що символізує сонце, або розкручують вогнище на стовпі.

Свято Івана Купала у Воєводино

Коли всі забави стихають, по традиції учасники свята беруть вогонь від вогнища та запалюють ним свічки на заготовлених віночках, йдуть до річки, щоб пустити їх водою та ушанувати предків.

Свято Івана Купала

На завершення сідають за святкову вечерю, та вшановують предків та моляться за народження літнього сонця Купали.

Що ще слід знати про свято Івана Купала:

  • У ніч на Івана Купала багато хто йде шукати цвіт папороті. кажуть, що вона допоможе знайти скарб, або кохання.
  • Цікаво, що саме в цей день прийнято ходити в лазню та вперше в цьому році паритися свіжими березовими віниками, що нібито мають магічну силу, ще у вінники можна додати квіти та листя папороті. А краще зробити його з дванадцяти трав, зібраних в купальську ніч.
  • В купальську ніч, яка є дуже короткою не можна спати, бо в цю ніч за легендами оживає не лише природа, але й всяка нечисть - відьми, русалки, перевертні, домовики, чаклуни, водяні, та звісно лісові мавки.
  • Обов'язково слід скупатись у воді, адже в цей час всяка нечисть з неї виходить
  • На свято Івана Купала треба зцілитися росою, для цього слід встати чим раніше та пройтися босими ногами по траві.

 

09 червня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів