З 1 липня кубометр води в Ужгороді коштуватиме 11,84 гривень

Досі було 6,58 грн. За кілька місяців тарифи змінять по всіх водоканалах.

 

Платитимемо за воду по-новому згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, усі підприємства з водопостачання та водовідведення в Україні повинні привести тарифи у відповідність до собівартості. Далі державний регулятор після перевірки погоджує нові тарифи. Одним із перших оновлене «водне щастя» отримав КП «ВУВКГ міста Ужгорода». Його директор Юрій Омельяненко роз’яснив читачам особливості нової тарифної політики.

Отже, з 1 липня ужгородцям доведеться платити за 1 кубометр водопостачання та водовідведення 11,84 грн (досі було 6,58 грн). «Маємо постанову Національної комісії з держрегулювання у сфері комунальних послуг за №662 від 13 червня 2014 року, згідно з якою нашому підприємству встановлений тариф на централізоване водопостачання 6,28 грн (без ПДВ) за кубометр та  на централізоване водовідведення 3,58 грн (без ПДВ) за один куб. м, – пояснює Ю. Омельяненко. – До речі, в травні Нацкомісія озвучила нам реальний стан справ: на той період відшкодування витрат на водопостачання складало всього 43%, а на водовідведення – 57 відсотків. У зв’язку з тим, що 19 квітня був прийнятий так званий антикризовий закон (за яким податки зросли на 16%, паливно-мастильні матеріали –  на 50%, електроенергія в травні та червні – на 10%) був зроблений перерахунок за всіма статтями витрат. У результаті й отримали вищезазначені суми. Фактично, тариф на водопостачання та водовідведення востаннє в Ужгороді переглядали за всіма витратами у вересні 2009 року. Згодом відбувалося тільки незначне коригування  відповідно до зростання тарифів на електроенергію.

Одна з важливих новацій нинішніх змін у тарифах – це запровадження єдиного тарифу для всіх споживачів. «З 1 липня вже не буде різниці в тарифах: якщо раніше ціна варіювалася залежно від того, кому вода надається – населенню, бюджету чи юридичним споживачам, то тепер вона однакова для всіх», – каже Юрій Омельяненко.

Комунальники розуміють, що через підвищення тарифів рівень проплат за спожиту воду може знизитися. Хоча є сподівання, що субсидіями ситуацію вдасться врегулювати. Та як воно буде насправді – покаже осінь. «Ми вже знаємо: щороку серпень є провальним у плані оплати за комунальні послуги. Люди відпочивають, готують дітей до школи, а тому кошти в першу чергу витрачають на ці потреби, – каже директор. –  Починається жовтень, платитять активніше». За його словами, водоканал уже має попередні домовленості з ВАТ «Закарпаттяобленерго», відповідно до яких останні не відключатимуть струм від об’єктів водопостачання в період зниження рівня оплати за воду, натомість ужгородське КП зобов’язується погасити всі борги згодом, при збільшенні проплат.

Поки ж ми можемо з упевненістю казати, що обласний центр і надалі буде з водою, хоча її вартість суттєво збільшилася. Наскільки зросте тариф у решті міст та селищ краю – «Закарпатка» повідомлятиме згодом.  

Віктор ЛАЗОРИК, "Закарпатська правда"

 

26 червня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів