В Ужгороді привітали юних олімпійців

23 червня у світі рішенням МОК відзначається Міжнародний олімпійський день. 20-го ж числа в Боздошському парку Ужгорода в рамках всеукраїнського заходу пройшов свій Олімпійський день. Причому цьогоріч саме закарпатці провели назване дійство першими.

 

Спортивне свято розпочалося з урочистого звернення організаторів та почесних гостей. Серед останніх: перший заступник голови Закарпатської ОДА Андрій Сербайло, керівник Департаменту освіти і науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації Маріанна Кляп, начальник управління ДСНС України в Закарпатській області Мирослав Щербей, начальник управління у справах молоді та спорту ОДА Віталій Ерфан, олімпійська чемпіонка Ніна Гецко, учасники зимових Олімпійських ігор, ужгородські сноубордисти Аннамарі Чундак, Йосип Пеняк та інші.

На початку дійства пролунав державний гімн, а згодом усі присутні вшанували пам’ять загиблих на Сході України хвилиною мовчання. Далі відбулися забіги (головний суддя – Анатолій Коломієць), у яких стартувало близько тисячі учасників  різних вікових категорій (до 12 років, 12 – 16, 16 років і старші)  незалежно від рівня підготовленості: учні загальноосвітніх і спортивних шкіл, пересічні мешканці, представники оперативно-рятувальної служби Закарпаття, інваспортсмени тощо. Крім того, на імпровізованих майданчиках проводилися показові виступи в понад десяти видах спорту: тенісу, кікбоксингу, фехтування, самбо, карате, армреслінгу...

«Завдання № 1 для нас — це здоровий спосіб життя й пропаганда олімпійських ідей та спорту загалом як серед дітей та молоді, так і серед дорослих і ветеранів. Хочеться, щоб усі мали бадьорий настрій, тому намагаємося залучити до участі у змаганнях якомога більше учасників. Цьогоріч, зважаючи на ситуацію в країні, було нелегко організувати захід, тож ми подвійно раді, що нам таки вдалося провести справжнє спортивне дійство», — зазначив очільник Закарпатського обласного відділення НОК України Іван Риляк. Своєю чергою, олімпійська чемпіонка з гандболу Ніна Гецко зазначила: «Це велике традиційне свято спорту. Для того, щоб провести його, потрібно було докласти чимало зусиль.  На мою думку, дійство вдалося, адже всі його учасники випромінювали радість. Хочу сказати спасибі організаторам, зокрема Івану Риляку, і висловити подяку нашому героєві України, президентові Національного олімпійського комітету Сергію Бубці».

Директор Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з гандболу«Карпати» Вікторія  Гойс-Шейбакова також мала позитивні враження від заходу: «Сьогодні тут зібралися представники спортивних шкіл Ужгорода, спецзакладів, спортивних товариств. Видно, що діти добре підготовлені. Такі дійства завжди цікаві й підвищують рейтинг спорту, фізичної культури на Закарпатті. Сподіваюсь, що кожного року кількість учасників збільшуватиметься». А директор Закарпатської обласної дитячо-юнацької спортивної школи Віктор Дуло зазначив: «Добре, що захід відбувся вже під час літніх канікул. Це дозволило не переривати навчальний процес і залучити більше учасників. Обстановка в країні напружена, але вона не повинна впливати на проведення подібних заходів. Адже вони є своєрідним поривом до об’єднання людей, згуртування нації. Політика не повинна відображатися на дітях. Добро і спорт перемагають зло».

Хороші враження від спортивного дійства мали і, мабуть, головні його творці – спортсмени. Так, 12-річний учасник забігу Костянтин Гутич зізнався: «Для мене виступ став своєрідним тренуванням, але на іншому рівні. Я вважаю, що подібні заходи потрібно проводити частіше, щоб люди отримували задоволення. Мені дуже все сподобалося».

У цих змаганнях не робився акцент на визначенні переможців, адже ними стали всі. Переміг спорт, здоровий спосіб життя. Гору взяли незабутні емоції. Олімпійський день в Ужгороді ще раз підтвердив основне олімпійське гасло: «Головне – не перемога, а участь».До речі, учасники отримали пам’ятні подарунки від НОК, які нагадуватимуть про дійство ще не один день.

Прес-служба Закарпатського обласного відділення Національного олімпійського комітету України.

 

24 червня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів