Палац, що дав життя цілому місту

Палаци тисячолітньої давнини хорвати перетворили на багатолюдні місця, проводячи там не лише екскурсії та розмістивши багато торгових лавок із різномаїттям яскравих сувенірів, а й проводять фестивалі, виставки.

 

В одному з них – палаці Діоклетіана - побували закарпатці, які поділилися враженнями та історичними переповідями.

Цей красень возвеличується у хорватському місті Спліт. Побудований був римським імператором Діоклетіаном, який правив з 284 по 305 рік н.е. Палац Діоклетіана вважається найбільш збереженим палацом періоду Римської імперії. З 1979 року палац разом з історичним центром Спліта віднесений до Світової спадщини ЮНЕСКО.

 Історія міста почалася саме з будівництва палацу. Правда, ще в перших століттях до нашої ери тут знаходилося невелике грецьке поселення Аспалатос. 

Діоклетіан задумав перенести свою резиденцію на балканське узбережжя Адріатики, в Далмацію. Імператору була властива «безмежна пристрасть до будівництва. Тут будувалися базиліки, цирк, монетний двір, там – арсенал, палаци для дружини та доньки…». Але лише незадовго до зречення імператор наказав звести поблизу Салони на узбережжі прекрасний палац, в якому і провів залишок днів своїх, оточивши себе неймовірною розкішшю.

Палац Діоклетіана був споруджений за зразком римського військового табору. Він мав форму не правильного чотирикутника. Стіни з баштами надійно захищали імператорську резиденцію, будучи одночасно і зовнішніми стінами самого палацу. Палац займав більше 30 000м², довжина його зовнішніх стін перевищувала 800м, башт, з яких до наших днів дійшло три, всього було шістнадцять.

По кутах розташовувалися наймогутніші чотиригранні; шість восьмигранних башт захищали в'їзди в палац з боку суші, ще чотири чотиригранні башти меншого розміру, створювали додатковий захист стінам.

Північну частину палацу займав великий комплекс службових приміщень.

Тут розташовувалися гарнізон палацу, охоронці імператора, провіантські склади. У південній частині, зверненій до моря, знаходилися розкішно прикрашені покої Діоклетіана, бібліотеки, купальні.

Перед головним входом в палац – Вестибюлем – розташовувалися: Перистиль – величезний відкритий зал, обрамлений колонадою, а на схід від нього – Мавзолей, наперед побудований для імператора і членів його сім'ї.

У кожній з чотирьох стін Перистиля були ворота, що називалися Золотими, Срібними, Бронзовими і Залізними. І зараз збереглися чіткі півкруги маленьких арок і різьблені капітелі Золотих воріт, бічні башти Срібних – але повністю збереглися лише Залізні, із зображенням богині Перемоги над в'їздом.

Історія іронічна – насправді, століття Діоклетіана не було для Риму ні Золотим, ні срібним, це було століття холодного та безжального заліза, що і відобразилося в цьому «випадковому виборі». Палац розташовувався на самому березі глибокої бухти, так що одна із стін його немов підіймалася з води. Цей «морський фасад» палацу був нарядно прикрашений – по верху стіни йшла аркада, за якою знаходився «променад» – широка крита галерея для прогулянок і відпочинку імператора. У центрі цієї стіни, знизу, були встановлені маленькі приховані ворота, призначені тільки для човна імператора. 

Палац в основному побудований з цегли, привезеного з острова Брач вапняка і видобутого в довколишніх річках туфу. Мармур був доставлений з Мармари, з Єгипту були привезені гранітні колони і сфінкси.

Та все ж століття зіпнули стіни, і палац вже не вражає іскристою білизною свіжо відшліфованих кам'яних блоків з тонкими червоними і блакитними прожилками – але можна собі представити, який прекрасний палац був з боку моря, коли виблискував на сонці, як казкове диво, що підіймається з морських глибин!

Палац, що дав життя цілому місту, і тепер, на зорі нового тисячоліття, не менш величний і помітний в рисах сучасного Спліта.

Як при Діоклетіані влаштовувалися різні свята і урочисті церемонії, так і зараз під час фестивалів проходять театральні вистави тощо.

У підвалах Морських воріт можна побачити зведення стін з кам'яних блоків і коричневої цегли, що спираються на квадратні колони. Ці приміщення зараз уподобали продавці місцевих сувенірів.

Величною красою палацу можна переконатися, переглянувши фотосвітлини…

Uzhgorod.net.ua

 

 

 

25 червня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів