Учасники щорічного фестивалю «Рекітське сузір’я 2014» моляться за Україну, яка народжує талановиту молодь на своїй землі

З 3 по 7 липня в смт Міжгір’я відбувся ХІ Міжнародний фестиваль юних талантів «Рекітське Сузір’я-2014». Цього року захід був присвячений 75-ій річниці проголошення Карпатської України під проводом її Президента Августина Волошина, а також отримав доповнення «Міст миру». Усі п’ять днів фестиваль пройшов під девізом: «Боже великий єдиний, нам Україну і мир збережи!»

 

Особливістю цьогорічного фестивалю є те, що він відбувся  під егідою ЮНЕСКО, набувши статус Міжнародного, а МАЛіЖ стала офіційним членом Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО.

Щорічний липневий фестиваль спрямований на розвиток обдарованої шкільної молоді. Цього року участь взяло чотирнадцять областей України (Закарпатська, Львівська, Рівненська, Вінницька, Полтавська, Одеська тощо), а також заочно були представлені США (Чикаго), Франція (Париж) та Польща (Перемишль).  Цьогоріч учасників прибуло понад сотню із різних куточків України.

Як справжні господарі на фестивалі були півсотні закарпатських маліжан, які представляли відділення міста Ужгород та Ужгородського району, міста Мукачево, Іршавський, Виноградівський та Міжгірський райони.

 «Рекітське Сузір’я -2014» вже вкотре проходило на базі Міжгірського професійного ліцею, де діти мали змогу проживати і працювати в конкурсних номінаціях: поезія, проза, журналістика, малюнок, художнє фото, літературно-музична композиція та авторська пісня. Як повідомив ректор громадської організації «Мала академія літератури і журналістики», письменник Василь Тарчинець, що до фестивалю готувалися заздалегідь, протягом року. Досягненням же стало те, що МАЛіЖ приєдналася Центру впровадження програм  ЮНЕСКО.  За підтримки обласної та місцевої влади, умілої організації педагогічного колективу професійного ліцею та керівників відділень та осередків МАЛіЖ фестиваль вібдувся на вищому рівні.  

Фестиваль мав багато цікавих родзинок, одна з яких те, що програму відкриття та гала-конецт вели члени МАЛіЖ  саме із Закарпаття.  Упродовж роботи п’ятиденного фестивалю юні таланти пера набиралися досвіду на майстер-класах, які проводили письменники та поети із різних областей, юні художники взяли участь в пленері, який провів художник-педагог Василь Вовчок, а також поради майбутнім журналістав давали доцент кафедри журналістики УжНУ Володимир Тарасюк, ветеран журналістики та педагог, керівник Виноградівського відділення МАЛіЖ Марія Селехман-Конкіна та інші. 

Особливим номером у програмі був виступ десятирічного Ярослава Мальцева з м. Одеси. Хлопчик  виконав на бандурі мелодії українських народних пісень «Їхав козак за Дунай», «Взяв би я бандуру» та композицію українського композитора Мирослава Скорика «Мелодія». Юний музикант був нагороджений відзнакою за спеціальний інструментально-мистецький виступ.

Найприємнішим моментом у роботі фестивалю стали підсумки конкурсу, в якому із семи номінацій діти Закарпаття вибороли три гран-прі. Це Тетяна Марцичук (смт Міжгір’я) у номінації малюнок, Саламова Арзу у номінації авторська пісня (м. Мукачево), а також у номінації літературно-музична композиція найвищу нагороду здобуло відділення м. Мукачево, яке на фестиваль підготувала вчитель української мови та літератури Фенцик Магдалина Іванівна. Також два гран-прі у номінації поезія Янко Ксенія та проза Грабенко Юлія поїхало до м. Полтава, гран-прі у номінації журналістика вибороло місто Кузнецовськ (Рівненська  область) з шкільною газетою «Гімназист». Ну і в номінації художнє фото найвищу нагороду отримав студент Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Богдан Магдич, який родом, до речі, із Міжгір’я.

На завершення конкурсної програми місцева влада підготувала для учасників фестивалю цікаву екскурсійну програму по Національному природному парку «Синевир».  Діти побували у візит-центрі музею лісосплаву, в найбільшому у Європі реабілітаційному центрі для бурих ведмедів, який налічується тут 12 представників із різних куточків України, мандрували до Синевирського озера. Звичайно, вражень було вдосталь, адже  дехто вперше побував в таких карпатських місцях, особливо задоволені гості із східних областей та міста Одеси, адже велич Карпатських гір так і манить своїми панорамами!

Також Закарпатське відділення МАЛіЖ відвідали місця героїчної слави карпатських січовиків, Верецький перевал та пам’ятник Президента Карпатської України Августина Волошина у його рідному с. Келечин.

 

Ярміла Гармасій

 

 

 

 

09 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів