Частинка Закарпаття відтепер буде в столиці Угорщини

У Будапешті встановили пам’ятник відомому закарпатському художнику Ігнатію Рошковичу. Монумент розмістили в історичному центрі міста, на набережній навпроти Королівського палацу, неподалік знаменитого мосту Сечені.

 

Така ж скульптура знаходиться в Ужгороді, на перетині площі Театральної та набережної Незалежності. Обидва пам’ятники виготовив скульптор Михайло Колодко.

Ідея створення однакових монументів символічно підкреслює культурні та історичні зв’язки між містами. При цьому один із них установлений на набережній Дунаю, інший – Ужа. На мольбертах ніби триває робота над зображенням знаменитого будапештського мосту Сечені, відтворено вид на річку та набережну Будапешта, на іншому – пішохідний міст Ужгорода, по якому на початку ХХ століття ходив сам Ігнатій.

До слова, іменем Ігнатія Рошковича названа одна з вулиць Будапешта. Знаменитий закарпатський художник розписував фресками численні храми Європи, серед яких базиліка Святого Іштвана в Будапешті.

Творчий доробок митця на Закарпатті залишився у вигляді розписів іконостасів в Успенському храмі Мукачева, у Преображенському храмі в Ужгороді, церкві у Великій Копані Виноградівського району. А в Закарпатському художньому музеї зберігаються його роботи «Святі Кирило і Мефодій», портрет Йожефа Терека та наджупана Ужанського комітату.

Оксана ЧОПАК

«Карпатський Об’єктив»

Будапешт

 

19 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів