Розкішний столітній мисливський замок успішно слугує кліматологічним санаторієм на Закарпатті

На Закарпатті замки, фортеці збудовані у різні епохи різними правителями, різними народами. Розкинуті у часи, але об’єднані спільною географією та призначенням – бути твердинями, здатними стояти на захисті життя, майна та інтересів свого володаря, його підданих, охороняти скелясті володіння від вторгнення ворогів зі сходу чи заходу, розділених Карпатським гірським хребтом.

 

Одним із таких є - мисливський замок Шенборнів, що знаходиться поблизу села Чинадієво (на відстані 17 км від закарпатського міста Мукачево).

Історики розповідають, що у 1726 році імператор Карл VI подарував Мукачівсько-чинадіївські володіння архієпископові Шенборну, рід якого володів Чинадієвом майже два століття.

Власники володінь, графи Шенборни, часто приїжджали в Чинадієво на полювання і відпочинок, тож у 1890 р. в урочищі Берегвар побудували собі замок в романтичному стилі, поєднуючи і готичні мотиви.

Оригінальність цього палацу ще й в тому, що він має 365 вікон (кількість днів у році), 52 кімнати (кількість тижнів у році) і 12 входів (місяців)…

 Володарі графи Шенборни часто навідувалися у Чинадієво на полювання і відпочинок. Для цього в 1840 році в урочищі Берегвар будується дерев'яний мисливський будиночок - літня резиденція графа, куди він запрошував своїх гостей для відпочинку та розваг.

          Пізніше реконструйований в романтичний замок. В проект замка в стилі неоренесансна вкладається певна символіка. В Європі, а особливо у Німеччині зустрічаються замки в яких кількість веж відповідає кількості днів у році. У проекті замка Шенборна за основу взятий астрономічний рік.

         В архітектурному відношенні замок близький по типу французьким ренесансним замкам. Кожна деталь замка, чи то димохід, чи то вежа - не просто виконують свої утилітарні функції, але і виступають прикрасою побудови.

 Двері під'їздів та вікна над ними прикрашені вітражами на біблійні теми. Над самою побудовою возвеличуються 4 вежі різних форм, на кожній з яких знаходиться фляжок з вирізаною на ньому датою побудови замка - 1890. Озеро на території замку має контури Австро-Угорської імперії того часу.

 Замок розміщений в центрі так званого англійського парку, який займає 19 га. Місце для розміщення замку було вибране настільки вдало, що навколишній ландшафт при закладці навколишнього парку не було потреби змінювати. У парку виростає безліч рідкісних видів рослин: самшит, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, японська вишня, рожевий бук, італійська гліцинія, сріблястий клен, оцтове дерево та інші.

         У 1945 році замок було реорганізовано у будинок відпочинку, а у 1958 році, після відвідин його Микитою Хрущовим, на його базі був відкритий перший кліматологічний санаторій в Закарпатті, який спеціалізувався на лікуванні серцево-судинних (кардіо та неврологічних) захворювань.

 Ужгород.net пропонує переглянути фотосвітлини Шенборського замку, зроблені на початку літа 2014 року…

 

 

14 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів